Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μέτρα για την πειρατεία στο διαδίκτυο

Μέ­τρα κα­τά του πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου προ­τεί­νει το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί ότι οι πλατ­φόρ­μες όχι μό­νο θα λο­γο­δο­τούν για τους αλ­γό­ριθ­μούς τους, αλ­λά και θα ελέγ­χουν κα­λύ­τε­ρα το πε­ριε­χό­με­νο που δη­μο­σιεύ­ουν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΔΕΛ (οργανισμός διαχείρισης έργων λόγου): «Το κεί­με­νο που ενέ­κρι­νε το Κοι­νο­βού­λιο, σε συ­νε­δρί­α­σή του τον Ια­νουά­ριο του 2022, με 530 ψή­φους υπέρ, 78 κα­τά και 80 απο­χές, θα απο­τε­λέ­σει τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή εντο­λή για τις συ­νο­μι­λί­ες που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στο επό­με­νο διά­στη­μα με τη Γαλ­λι­κή Προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου, η οποία και εκ­προ­σω­πεί τα κρά­τη μέ­λη.

Ο νό­μος για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες (Digital Services Act (DSA)) εξε­τά­ζει ζη­τή­μα­τα που επη­ρε­ά­ζουν άμε­σα τους χρή­στες στη νέα ψη­φια­κή επο­χή. Συ­γκε­κρι­μέ­να προ­βλέ­πει:

  • Μέ­τρα κα­τά της διά­θε­σης πα­ρά­νο­μων προ­ϊ­ό­ντων, υπη­ρε­σιών και πε­ριε­χο­μέ­νου στο δια­δί­κτυο, αλ­λά και σα­φείς δια­δι­κα­σί­ες για την αφαί­ρε­σή τους.
  • Πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­λο­γές για προ­βο­λή δια­φη­μί­σε­ων χω­ρίς στό­χευ­ση και την απα­γό­ρευ­ση της χρή­σης δε­δο­μέ­νων ανη­λί­κων για στο­χευ­μέ­νες δια­φη­μί­σεις.
  • Δι­καί­ω­μα για τους κα­τα­να­λω­τές υπη­ρε­σιών να ζη­τούν απο­ζη­μί­ω­ση για τυ­χόν ζη­μί­ες.
  • Υπο­χρε­ω­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες αξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νου και με­γα­λύ­τε­ρη δια­φά­νεια όσον αφο­ρά τους αλ­γό­ριθ­μους, με στό­χο την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του επι­κίν­δυ­νου πε­ριε­χο­μέ­νου και της πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης.

Με­τά την ψη­φο­φο­ρία, η Christel Schaldemose (Σο­σια­λι­στές, Δα­νία), επι­κε­φα­λής της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ομά­δας του Κοι­νο­βου­λί­ου, δή­λω­σε: «Η ση­με­ρι­νή ψη­φο­φο­ρία δεί­χνει ότι οι ευ­ρω­βου­λευ­τές και οι Ευ­ρω­παί­οι πο­λί­τες επι­θυ­μούν φι­λό­δο­ξη νο­μο­θε­σία για την ψη­φια­κή τε­χνο­λο­γία, η οποία θα εί­ναι σε θέ­ση να αντι­με­τω­πί­σει τις μελ­λο­ντι­κές προ­κλή­σεις. Πολ­λά έχουν αλ­λά­ξει τα τε­λευ­ταία εί­κο­σι χρό­νια, από τό­τε που υιο­θε­τή­σα­με την Οδη­γία για το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο. Οι δια­δι­κτυα­κές πλατ­φόρ­μες γί­νο­νται ολο­έ­να και ση­μα­ντι­κό­τε­ρες στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά μας, πράγ­μα που δη­μιουρ­γεί νέ­ες ευ­και­ρί­ες, αλ­λά και νέ­ους κιν­δύ­νους. Κα­θή­κον μας εί­ναι να δια­σφα­λί­σου­με ότι ό,τι εί­ναι πα­ρά­νο­μο στον πραγ­μα­τι­κό κό­σμο (offline) θα εί­ναι πα­ρά­νο­μο και στην ψη­φια­κή σφαί­ρα (online). Πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σου­με ότι οι κα­νό­νες για την ψη­φια­κή τε­χνο­λο­γία θα ωφε­λή­σουν χρή­στες και πο­λί­τες. Πλέ­ον, μπο­ρού­με να ξε­κι­νή­σου­με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το Συμ­βού­λιο και πι­στεύω ότι θα κα­τα­φέ­ρου­με να επι­τύ­χου­με ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό απο­τέ­λε­σμα για τη διευ­θέ­τη­ση των θε­μά­των αυ­τών».

Η Ομο­σπον­δία Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP) στο σχε­τι­κό Δελ­τίο Τύ­που που εξέ­δω­σε στις 20 Ια­νουα­ρί­ου, κα­τα­γρά­φει την υιο­θέ­τη­ση από το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο της θέ­ση της σχε­τι­κά με τον προ­τει­νό­με­νο κα­νο­νι­σμό για τον νό­μο για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες (DSA). Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή της, το DSA εί­ναι μία μο­να­δι­κή ευ­και­ρία αφε­νός να επι­και­ρο­ποι­η­θούν οι κα­νό­νες που ισχύ­ουν για τις επι­γραμ­μι­κές υπη­ρε­σί­ες και αφε­τέ­ρου να δια­σφα­λι­στεί ένα ασφα­λές επι­γραμ­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον για τους χρή­στες.

Η FEP χαι­ρε­τί­ζει το γε­γο­νός ότι υπήρ­ξαν πολ­λοί ευ­ρω­βου­λευ­τές, απ’ όλο το πο­λι­τι­κό φά­σμα, οι οποί­οι πα­ρου­σί­α­σαν φι­λό­δο­ξες προ­τά­σεις για την υπο­στή­ρι­ξη του κει­μέ­νου στην Ολο­μέ­λεια. Στην ανα­κοί­νω­σή της όμως επι­ση­μαί­νει το γε­γο­νός ότι το Κοι­νο­βού­λιο απο­φά­σι­σε να πε­ριο­ρί­σει τις δυ­να­τό­τη­τες του εν λό­γω νό­μου, μη εγκρί­νο­ντας τρο­πο­λο­γί­ες που θα επέ­φε­ραν ισχυ­ρό πλήγ­μα στη δια­κί­νη­ση πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου. Ωστό­σο, όπως ανα­γνω­ρί­ζει η Ομο­σπον­δία, εγκρί­θη­κε μία θε­τι­κή τρο­πο­λο­γία που κα­θιε­ρώ­νει την υπο­χρέ­ω­ση ταυ­το­ποί­η­σης του χρή­στη μέ­σω της υπη­ρε­σί­ας «Συ­στη­θεί­τε» (Know Your Business Customer). Πρό­κει­ται για μία βα­σι­κή αρ­χή στον αγώ­να για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση των κα­κό­βου­λων εμπο­ρι­κών πρα­κτι­κών στο δια­δί­κτυο.

Σύμ­φω­να με τον Peter Kraus vom Cleff, πρό­ε­δρο της FEP: «το πα­ρά­νο­μο πε­ριε­χό­με­νο στο δια­δί­κτυο εί­ναι δυ­στυ­χώς ευ­ρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο και οι εκ­δό­τες υφί­στα­νται τις κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες του φαι­νο­μέ­νου αυ­τού σε κα­θη­με­ρι­νή βά­ση. Εί­ναι προ­φα­νές λοι­πόν ότι η ανα­ζή­τη­ση και η από­δο­ση ευ­θυ­νών στις επι­γραμ­μι­κές υπη­ρε­σί­ες, κα­θώς και η κα­τα­πο­λέ­μη­ση του πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου, θα εί­ναι ζη­τή­μα­τα υψί­στης ση­μα­σί­ας στον 21ο αιώ­να». Η FEP, διά στό­μα­τος του Προ­έ­δρου της, εκ­φρά­ζει τη λύ­πη της για το γε­γο­νός ότι το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο δεν εκ­με­ταλ­λεύ­τη­κε αυ­τή την ιστο­ρι­κή ευ­και­ρία που έδι­νε ο νό­μος για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες. Κλεί­νο­ντας την ανα­κοί­νω­σή της, η Ομο­σπον­δία προ­τρέ­πει τους συν-νο­μο­θέ­τες να εξι­σορ­ρο­πή­σουν το κεί­με­νο στις προ­σε­χείς τρι­με­ρείς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για να βγει επι­τέ­λους η ψη­φια­κή ενιαία αγο­ρά από την Άγρια Δύ­ση -πα­ρα­πέ­μπο­ντας στις δη­λώ­σεις του Τιε­ρί Μπρε­τόν, Επι­τρό­που Εσω­τε­ρι­κής Αγο­ράς, πε­ρί επι­βο­λής της τά­ξης στην ψη­φια­κή Άγρια Δύ­ση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος