Ευχάριστα νέα για την ελληνική κινηματογραφία και τις διεθνείς συμπαραγωγές

Κυρώθηκε από τη Βουλή η αναθεωρημένη Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Μέσω της απόφασης αυτής, για την οποία το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει την ικανοποίησή του, ολοκληρώθηκε μια εκκρεμής διαδικασία που θα του επιτρέψει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής κινηματογραφίας να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν την αναθεωρημένη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017, η κύρωσή της όμως εκκρεμούσε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς αυτής διαδικασίας θεωρώντας ότι: «Η αναθεωρημένη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές παρέχει πολλά οφέλη: Ενισχύονται οι δυνατότητες της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και δυναμώνει η φωνή της ελληνικής κινηματογραφίας διεθνώς, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι συνθήκες για περισσότερες παραγωγές και κατά συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η κύρωση αυτή της αναθεωρημένης Σύμβασης Συμπαραγωγών διευρύνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής κινηματογραφίας και ενθαρρύνει την εξωστρέφειά της σε καιρούς ραγδαίων διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο οπτικοακουστικό τοπίο, αλλά και μεγάλων προκλήσεων για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Διευκολύνει τις διεθνείς συμπαραγωγές τους, ενισχύοντας τον ρόλο τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Η σημαντική αλλαγή που φέρνει η αναθεωρημένη Σύμβαση, ειδικά για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, είναι η μείωση του ελαχίστου ποσοστού για τη συμμετοχή τους σε συμπαραγωγές (για τριμερείς συμπράξεις από 10% σε 5% και για διμερείς και από 20% σε 10%).

Παράλληλα, αυξάνεται το μέγιστο ποσοστό (για τριμερείς συμπράξεις από 70% σε 80% και για διμερείς από 80% σε 90%).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας παραγωγός, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΕΚΚ ή της ΕΡΤ, αιτείται από καλύτερη θέση (λόγω μικρότερου ποσοστού) την είσοδό του σε μια διεθνή συμπαραγωγή (μεγαλύτερου προϋπολογισμού). Ενδεικτικά, για τη μειοψηφική συμμετοχή σε μια διεθνή συμπαραγωγή προϋπολογισμού ύψους 1.000.000 € απαιτούνταν με βάση την προηγούμενη Σύμβαση 100.000 €, τώρα με βάση την αναθεωρημένη απαιτούνται 50.000 €. «Οι αναλογίες συμμετοχής σε συμπαραγωγές διαφοροποιούνται προς το ευνοϊκότερο σε σχέση με τη σύμβαση του 1992», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή.

Το πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ

Το ΕΚΚ, όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση, προσέβλεπε στην κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης Σύμβασης για τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Στον Νέο Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών σε ξένες ταινίες. Το πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό στόχο του ΕΚΚ για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής κινηματογραφίας και την ισότιμη ένταξη του ελληνικού καλλιτεχνικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία, που διακρίνεται για τα υψηλά στάνταρ των κινηματογραφικών παραγωγών της. Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, που μπορούν να παράσχουν οι μεγάλες ξένες παραγωγές, δημιουργεί προστιθέμενη κινηματογραφική αξία στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος