«Εβραίοι Αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική Έρευνα και Λογοτεχνία» – Διαδικτυακή συζήτηση στις 16 Φεβρουαρίου

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Έρευνας Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν, προσκαλούν το ευρύ κοινό στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Εβραίοι Αιχμάλωτοι στην Αμμόχωστο – Ιστορική Έρευνα και Λογοτεχνία» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:30.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom στον σύνδεσμο:  https://bit.ly/32RSFx4

Η συμμετοχή στη διαδικτυακή συζήτηση για το ευρύ κοινό είναι ελεύθερη και δεν προαπαιτείται εγγραφή.

Αφορμή της διαδικτυακής συζήτησης αποτελούν δύο βιβλία που διηγούνται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την περιπέτεια συνολικά 52.000 Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τους οποίους εγκλώβισαν στα στρατόπεδα κράτησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, από τον Αύγουστο του 1946 έως τον Φεβρουάριο του 1949, οι ιστορικές συγκυρίες της μεταπολεμικής Ευρώπης, της βρετανοκρατούμενης Κύπρου και της ταραγμένης Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Βασιλική Σελιώτη θα μιλήσει για την ιστορική της μελέτη «Βρετανικά Στρατόπεδα Εβραίων Προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)», που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει με ποιον τρόπο αντιμετωπίσθηκε από την τοπική Κυπριακή πραγματικότητα η λειτουργία των Βρετανικών στρατοπέδων κράτησης Εβραίων προσφύγων στον Καράολο, στην Δεκέλεια και στην Ξυλοτύμπου. Παράλληλα, η συγγραφέας Νάσια Διονυσίου, θα παρουσιάσει την νουβέλα της «Τι είναι ένας κάμπος» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 από τις εκδόσεις Πόλις, στην οποία σκιαγραφείται η καθημερινότητα των στρατοπέδων, όπως την αντιλαμβανόταν ένας Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος, που είναι και ο κεντρικός ήρωας της πλοκής.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιοκαι στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.  Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο Δρ. Χαρίτος τόνισε ότι «αυτά τα δύο εξαιρετικά βιβλία που θα παρουσιαστούν, αποτελούν μία χρήσιμη αφορμή να συσχετισθούν ανεξερεύνητες πτυχές της Κυπριακής Ιστορίας με γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα των γειτονικών μας λαών». Η εκδήλωση είναι η πρώτη που συνδιοργανώνεται από τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργασίας που διασυνδέει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν με επίκεντρο την διδασκαλία της Ιστορίας των Πολιτικών Σχέσεων των τριών χωρών – ένα πρόγραμμα που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ισραηλινών φοιτητών τα τελευταία δύο συναπτά ακαδημαϊκά έτη.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήματα στους ομιλητές. Για παρακολούθηση της συζήτησης και υποβολή ερωτήσεων: Σύνδεση μέσω zoom την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις 19:30 στον σύνδεσμο: https://bit.ly/32RSFx4

Η διαδικτυακή συζήτηση θα διεξαχθεί με τη στήριξη της οργάνωσης B’nai B’rith International  και με τη συνεργασία των εκδοτικών οίκων της Ελλάδας, Επίκεντρο και Πόλις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος