Εβδομάδα αριστουργηματικών ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Άστυ

Array

Μια ευκαιρία στους φίλους των ντοκιμαντέρ να τα απολαύσουν στη μεγάλη οθόνη δίνει ο ιστορικός κινηματογράφος Άστυ. Επτά ημέρες, επτά διαφορετικά ντοκιμαντέρ που έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ και έχουν κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού όπου έχουν προβληθεί.

Εβδομάδα αριστουργηματικών ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Άστυ

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 1/9 – 8:30 & 10:10
Δεν είμαι ο νέγρος σου (I Am Not Your Negro) (2016)

Η Ama Films παρουσιάζει ένα συναρπαστικό αριστούργημα με αφηγητή τον Σάμουελ Τζάκσον και σενάριο Τζέιμς Μπάλντουιν, από τον σκηνοθέτη Ραουλ Πεκ. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ και σάρωσε τα βραβεία στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Η επιτομή του “black power”, μιλώντας για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκομ Εξ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, καταδεικνύει το πώς η εικόνα και η πραγματικότητα των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη.

Παρασκευή 2/9 – 8:30 & 10:10
Νοσταλγώντας το Φως (Nostalgia for the Light / Nostalgia de la Luz) (2010)

Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, ένας ποιητικός στοχασμός για τον χρόνο και τη μνήμη.

Στη Χιλή, στην έρημο Ατακάμα, σε τρεις χιλιάδες πόδια υψόμετρο, αστρονόμοι από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για να παρατηρήσουν τα αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο διαφανής ώστε τους επιτρέπει να βλέπουν τα όρια του σύμπαντος.

Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος που η σκληρή θερμότητα του ήλιου «πέφτει» πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία παραμένει άθικτη: στις μούμιες, τους ανθρακωρύχους και τους εξερευνητές. Όπως και στα ερείπια των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας.

Κι ενώ οι αστρονόμοι εξετάζουν τους πιο μακρινούς γαλαξίες σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ελάχιστα πιο κάτω από τα παρατηρητήρια, οι γυναίκες σκάβουν μες στην έρημο σε αναζήτηση αγνοούμενων συγγενών τους.

Σάββατο 3/9 – 8:30 & 10:10
Το Μαργαριταρένιο Κουμπί (El botón de nácar / The Pearl Button) (2015)

Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού. Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες. Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και των πολιτικών κρατουμένων των σύγχρονων καθεστώτων.

Το νερό έχει μνήμη, μα έχει και φωνή. Ολόκληρη η Ιστορία της Χιλής μετατρέπεται σε έναν αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμό που ξεκινά από τη θάλασσα και τις άγριες περιπέτειες που κρύβουν τα νερά της και φτάνει ως τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον.

To ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015 κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής.

Κυριακή 4/9 – 8:30 & 10:10
Οροσειρά των Ονείρων (La cordillère des songes / The Cordillera of Dreams) (2019)

Ο πολυβραβευμένος Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν, μετά τα «Νοσταλγώντας το Φως» και το «Μαργαριταρένιο Κουμπί», ολοκληρώνει την τριλογία της ιστορικής μνήμης με τη νέα του ταινία «Οροσειρά των Ονείρων».

Ο δημιουργός προσανατολίζει αυτή τη φορά τη sui generis ματιά του στην Κορδιλιέρα, την χαρακτηριστική οροσειρά των Χιλιανών Άνδεων. Με σημείο αναφοράς ένα ακόμα χαρακτηριστικό φυσικό γνώρισμα μιας πατρίδας που ελάχιστα πλέον αναγνωρίζει και παραμένοντας ολοκληρωτικά δοσμένος στο ιδανικό της με κάθε έννοια Αλήθειας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ποιητικού και του πολιτικού σινεμά τεκμηρίωσης συνεχίζει μια μοναδική εξερεύνηση στο λεπτό αυτό σύνορο όπου συναντιούνται ο χρονικά αμελητέος ανθρώπινος παράγοντας με την άχρονη Φύση.

Δευτέρα 5/9 – 8:30 & 10:10
Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς (The Eyes of Orson Welles) (2018)

Όταν η κόρη του Ορσον Γουελς αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συγχρόνους ντοκιμαντερίστες δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον δημιουργό μέσα από πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Στην πορεία καταλήγει σε λατρευτικό φόρο τιμής που εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας και καταφέρνει να μας πείσει να τον αντικρίσουμε με αλλά μάτια.

Τρίτη 6/9 – 8:30 & 10:10
Gunda (2020)

Αφαιρώντας από το κάδρο κάθε ανθρώπινη παρουσία κι έχοντας ως μοναδικούς πρωταγωνιστές μια γουρουνίτσα (την επονομαζόμενη Γκούντα) με τα μικρά της, δυο αγελάδες κι έναν κουτσό κόκορα, ο Βίκτορ Κοσακόφσκι παραδίδει μια ευαίσθητη καταγραφή της – σύντομης – ζωής τους, αλλά και μια διεισδυτική ματιά στο μυστήριο της συνείδησής τους… που δεν φαίνεται να διαφέρει τελικά και τόσο από τη δική μας.

Ασπρόμαυρο, χωρίς διαλόγους ή μουσική, υπό τη συνοδεία μόνο των ήχων του περιβάλλοντος, το νέο ντοκιμαντέρ του δεξιοτέχνη Ρώσου σκηνοθέτη έρχεται να μας βυθίσει στην καθημερινότητα των ζώων μιας φάρμας και να μας υπενθυμίσει ότι, όπως εμείς, έτσι κι εκείνα, δεν είναι απλά «πρώτη ύλη», αλλά πλάσματα που ζουν κι αισθάνονται.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλυτέρου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2020.

Τετάρτη 7/9 – 8:30 & 10:10
Ο κύριος Μπάχμαν και η τάξη του (Herr Bachmann und seine Klasse / Mr. Bachmann and His Class) (2021)

Ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τον δεσμό ανάμεσα σε έναν δάσκαλο δημοτικού σχολείου και τους μαθητές του. Οι αντισυμβατικές του μέθοδοι συγκρούονται με τις σύνθετες κοινωνικές και πολιτισμικές πραγματικότητες της επαρχιακής γερμανικής πόλης στην οποία ζουν.

Μια τρυφερή καταγραφή της σχέσης ενός δασκάλου με τους μετανάστες μαθητές του, που φέρνει στην επιφάνεια την πραγματική αξία της εκπαίδευσης στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες, μέσα από τον φακό της Γερμανίδας σκηνοθέτη Μαρία Σπετ.

Το ντοκιμαντέρ έλαβε την Αργυρή Άρκτο και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2022 και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Εισιτήρια

Κανονικό εισιτήριο: 7,5 ευρώ

Φοιτητικό – Άνω 65 – Ανεργίας: 6,5 ευρώ

Κάθε Τετάρτη Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων στο http://www.asty-cinema.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος