Τρεις καλλιτέχνες με προσφυγική προέλευση συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη χαρά της για το γεγονός, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση, με την οποία εύχεται καλή επιτυχία και στους τρεις ερμηνευτές, όπως και σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.
“Το φετινό θέμα της Eurovision είναι το “Άνοιγμα” (“Open Up”) και ελπίζουμε ότι η εκδήλωση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, με ένα πνεύμα ενότητας και συμπερίληψης, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, γράφει.
Οι τρεις καλλιτέχνες που υπήρξαν πρόσφυγες και εμφανίζονται στην φετινή διοργάνωση είναι:
Η Manizha
Η Manizha είναι μουσικός, τραγουδίστρια και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, που εκπροσωπεί τη Ρωσία. Έφυγε από το Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το 1994 και τώρα είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων, μιλώντας παντού για το θέμα αυτό. Ελπίζει να δώσει έμπνευση και σε άλλους πρόσφυγες και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι κάθε άνθρωπος, με τις κατάλληλες ευκαιρίες, μπορεί να συμβάλει στην κοινωνία μέσα από τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.
Ο Tousin “Tusse” Chiza
Ο Tousin “Tusse” Chiza είναι μουσικός και τραγουδιστής, που εκπροσωπεί τη Σουηδία. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πήρε άσυλο από τη Σουηδία αφού πέρασε τρία χρόνια σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Ουγκάντα. Ο Tusse μοιράζεται ανοιχτά την εμπειρία του για το πώς αντιμετώπισε τις δυσκολίες της εγκατάστασής του και της προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, βοηθώντας στην ενδυνάμωση και άλλων νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.
Ο Ahmad Joudeh
Ο Ahmad Joudeh είναι Ολλανδός χορευτής μπαλέτου με προσφυγική προέλευση από τη Συρία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ως ανιθαγενής πρόσφυγας. Μετακόμισε στις Κάτω Χώρες με τη βοήθεια της Ολλανδικής Εθνικής Εταιρείας Μπαλέτου. Ο Ahmad θα δώσει παράσταση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του δεύτερου ημιτελικού στις 20 Μαΐου. Η παράσταση έχει τίτλο “Κοντινές Συναντήσεις Ιδιαίτερου Χαρακτήρα” και επικεντρώνεται στο θέμα της επιθυμίας της ανθρώπινης φύσης για εγγύτητα και της ανάγκης για αμοιβαία κατανόηση.
Συμμετέχοντες στην Eurovision 2021 με καταγωγή από άλλες χώρες
Ωστόσο οι τρεις καλλιτέχνες με προσφυγική προέλευση δεν είναι οι μόνοι με ρίζες σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.
Η Eden Alene, που εκπροσωπεί το Ισραήλ, όπου και γεννήθηκε, έχει καταγωγή από την Αιθιοπία, στην οποία γεννήθηκε η μητέρα της.
Ο Benny Cristo, που εκπροσωπεί την Τσεχία στη φετινή Eurovision, κατάγεται από τη μεριά του πατέρα του από την Αγκόλα.
Η Senhit, που εκπροσωπεί το Σαν Μαρίνο, γεννήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, με γονείς που κατάγονται από την Ερυθραία.
Ο Jeangu Macrooy, που εκπροσωπεί την Ολλανδία στον διαγωνισμό, είναι τραγουδιστής και στιχουργός από το Σουρινάμ, γεννήθηκε στο Παραμαρίμπο και ζει στην Ολλανδία από το 2014.
Ο Vincent Bueno που εκπροσωπεί την Αυστρία, όπου και γεννήθηκε, έχει ρίζες στις Φιλιππίνες.
Η Anxhela Peristeri, που εκπροσωπεί την Αλβανία, έχει ελληνικές ρίζες από την μεριά πατέρα της και μιλάει άπταιστα ελληνικά.
Αλλά και η δική μας Στεφανία Λυμπερακάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία από Έλληνες γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί από τον Έβρο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος