Eurovision 2021: Απώλειες λόγω πολιτικών εμπλοκών — Ιστορική αναδρομή

Από τις 41 χώρες που δήλωσαν συμμετοχή στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, τελικά θα δούμε τις 39. Αιτία; Mία απόσυρση και μία αποβολή: Η πολιτική κρίση στη Αρμενία υποχρέωσε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας να παραιτηθεί του φετινού διαγωνισμού, ενώ η διοργανώτρια EBU απέκλεισε τη Λευκορωσία, θεωρώντας ότι το τραγούδι της έχει πολιτικό περιεχόμενο.

«Κοίτα μπροστά, ξέχασε ό,τι έγινε / Τα περασμένα άστα να πάνε στο καλό» είναι μερικοί από τους αμφιλεγόμενους στίχους της φετινής συμμετοχής της Λευκορβωσίας. Η αρμόδια για τον Διαγωνισμό, η EBU, θεωρεί ότι έχουν πολιτικές αναφορές και ζητά από το ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας να υποβάλει νέους στίχους ή νέα συμμετοχή.

Αηδιαστική απόφαση χαρακτήρισε τον αποκλεισμό του αγαπημένου συγκροτήματος του Προέδρου Λουκασένκο και κυρίως της λευκορωσίας, ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ: «Αυτό που κάνουν στη Λευκορωσία, είναι αηδιαστικό. Είναι καθαρή λογοκρισία (…) Τι είδους τέχνη, πολιτισμός και δημοκρατία είναι;»

Στο στόχαστρο της ρωσικής κυβέρνησης βρέθηκε και η φετινή συμμετοχή της Ρωσίας, που καταγγέλλει τα στερεότυπα και της προκαταλήψεις των γυναικών στη χώρα. Ωστόσο, θα συμμετέχει στον Διαγωνισμό.

Ένα πλάνο, με τα χρώματα της βουλγαρικής σημαίας στο βίντεο κλιπ της φετινής συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν αρκετό για να κλιμακωθεί η κόντρα των δύο χωρών. Τελικά, το βίντεο κλιπ επανακυκλοφορεί με νέα πλάνα και οι βόρειοι γείτονές μας θα εμφανιστούν κανονικά στο Ρότερνταμ.

Η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί στην ιστορία του Διαγωνισμού Τραγουδιού. Δύο χρόνια πριν, οι Ισλανδοί καλλιτέχνες υψώνουν τη σημαία της Παλαιστίνης στη διοργάνωση του Τελ Αβιβ.

Το 2009, στον απόηχο του ρωσο-γεωργιανού πολέμου, η Γεωργίας αποσύρεται, όταν η EBU δεν αποδέχεται τους στίχους της συμμετοχής, που κάνουν άμεση αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Πουτιν.

Αντίθετα, το 2016 η EBU αγνοεί τις ρωσικές αντιδράσεις και κάνει δεκτή την Ουκρανική συμμετοχή, που μιλά για την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Με φόντο τον πόλεμο στην Κριμαία, η Ουκρανία, που είναι η διοργανώτρια την επόμενη χρονιά, κηρύσσει ανεπιθύμητη στη χώρα τη Ρωσίδα εκπρόσωπο. Έτσι, η Ρωσία αποσύρεται για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το 1976, η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στον Διαγωνισμό μιλά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Δύο χρόνια νωρίτερα, η πορτογαλική συμμετοχή γίνεται το τραγούδι σύμβολο της επανάστασης ενάντια στη χούντα.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος