Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ: Παραμύθια για Ήρωες, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (video)

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υποδέχεται μία από τις σημαντικότερες σολίστ της γενιάς της, τη Ρωσίδα βιολονίστα Αλιόνα Μπαέβα (AlenaBaeva) στο απαιτητικό και πανέμορφο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν υπό την διεύθυνση της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα αρ. έργου 61,γράφτηκε από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στα τέλη του 1806, κατόπιν παραγγελίας του εξαίρετου βιολονίστα Φραντς Κλέμεντ, αλλά η πρώτη υποδοχή του από το κοινό ήταν μάλλον ψυχρή. Το έργο θα παραμείνει στην αφάνεια μέχρι τις 27 Μαΐου 1844, όταν θα το ερμηνεύσει στο ντεμπούτο του στο Λονδίνο , ο δωδεκάχρονος τότε Γιόζεφ Γιόαχιμ, υπό τη διεύθυνση του Φέλιξ Μέντελσον. Οι μετέπειτα διαδοχικές εκτελέσεις του από τον κορυφαίο αυτόν βιολονίστα συνέτειναν στην καθιέρωση του έργου στο ρεπερτόριο του βιολιού.


Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ξεκινήσει με το Adagio για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου της Βοσνίας, το οποίο ο συνθέτης έγραψε το 1993. Σολίστ στο φλάουτο, η Μελίνα Μακρή, κορυφαία Α’ της ΕΣΟ.

Ακολουθεί ένα από τα πιο αγαπητά στο κοινό έργα του Μωρίς Ραβέλ, Η Μάνα μου η Χήνα (MaMèrel’ Oye), που γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η εκδοχή για ορχήστρα είναι αυτή που ακούγεται συχνότερα στις μέρες μας. Πρόκειται για μια τρυφερή και βελούδινη σύνθεση, την οποία εμπνεύστηκε ο Ραβέλ, από μία συλλογή παραμυθιών του Σαρλ Περρώ που κυκλοφόρησαν το 1697.

Το Πρόγραμμα αναλυτικά:

Μίκης Θεοδωράκης (1925 – 2021): Adagio για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά.

Μωρίς Ραβέλ (1875- 1937): Η Μάνα μου η Χήνα
PavanedelaBelleauboisdormant (Παβάνα για την Ωραία Κοιμωμένη)
PetitPoucet (Κοντορεβιθούλης)
Laideronnette, impératricedespagodes (Η Ασχημούλα, η αυτοκράτειρα της Παγόδας)
Lesentretiensdelabelleetdelabête (Οι κουβέντες της Πεντάμορφης με το Τέρας)
Lejardinféerique (Ο Νεραϊδόκηπος)

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα αρ. έργου 61
Allegro manon tropo
Larghetto
Rondo (Allegro)

Αλιόνα Μπαέβα, βιολί
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου

Τιμές Εισιτηρίων από 4 €έως 12€
Γ’ Ζώνη: κανονικό 8€, 4 € φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ
Β’ Ζώνη: κανονικό 10€, 4 € φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ
Α’ Ζώνη: 10€
Διακεκριμένη Ζώνη: 12€

Προπώληση εισιτηρίων:

«Παραμύθια για ήρωες»

Πληροφορίες σχετικά με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας Covid 19 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών https://www.megaron.gr/plirofories-eisitirion-megarou-mousikis-athinon/


Ποια είναι η Alena Baeva

Η Alena Baeva εξελίσσεται γρήγορα ως μία από τις σημαντικότερες βιολονίστες της γενιάς της, έχοντας χαράξει ήδη μία εντυπωσιακή πορεία έως σήμερα πραγματοποιώντας τακτικές εμφανίσεις ως σολίστ με τις σπουδαιότερες ορχήστρες και μαέστρους ανά τον κόσμο

Μεταξύ των μαέστρων που συνεργάζεται τακτικά η Baeva περιλαμβάνονται οι Valery Gergiev, Vladimir Jurowski, PaavoJärvi,TeodorCurrentzis, AndreyBoreyko, CharlesDutoit, MarekJanowski, TomášNetopil, και Mikhail Pletnev.

Στις συνεργασίες της στο χώρο της μουσικής δωματίου περιλαμβάνονται επίσης αξιόλογα ονόματα, όπως οι Martha Argerich, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Daishin Kashimoto MishaMaisky, Lawrence Power, Julian Steckel, και Yeol-Eum
Son. Μία ακόμη συνεργασία της με μαέστρο είναι με τον παρτενέρ της στις σονάτες Vadym Kholodenko.

Ανάμεσα στις κορυφαίες ορχήστρες και σχήματα που εμφανίζεται ως σολίστ είναι και οι London Philharmonic, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Orchestra dellaSvizzeraItaliana, Orchestra SinfónicaNazionaledella RAI Torino, OrquestaSinfónica y Coro de la RTVE, Royal Philharmonic Orchestra,Mariinsky Orchestra, MusicaÆterna και Russian National Orchestra.

Γεννημένη το 1985στηΡωσίαμέσα σε μουσική  οικογένεια, η Baeva πήρε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών, υπό την καθοδήγηση της ονομαστής παιδαγωγού Olga Danilova, προτού ξεκινήσει μαθήματα με τον καθηγητή Eduard Grachστο Central School of Music (ένα παράρτημα του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα) και στη συνέχεια στο Κρατικό Ωδείο της Μόσχας. Επιπλέον των βασικών σπουδών της η Baeva, σπούδασε στη Γαλλία μετονMstislav Rostropovich, στην Ελβετία με τον Seiji Ozawa, στο Ισραήλ με τον Shlomo Mintz (στοKeshetEilon Music Center) και στο Παρίσι με τον Boris Garlitsky.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος