Εθνική Λυρική Σκηνή: Πρεμιέρα απόψε για τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη (video)

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», με αφορμή την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του εμβληματικού έργου του Παπαδιαμάντη, «Φόνισσα».

«Το έργο είχε «ανέβει» ξανά το 2014 και το 2016, αλλά τώρα, ύστερα από τρία χρόνια εμπεριστατωμένης έρευνας επάνω στην ελληνική και παραδοσιακή μουσική, το αποτέλεσμα σίγουρα διαφέρει. Γίνεται πράξη το πώς μπορείς να μεταφέρεις την ελληνική μουσική παράδοση σε ένα είδος όπως είναι η όπερα», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την παράσταση δήλωσε ότι η «Φόνισσα» περιέχει πολλά στοιχεία ελληνικότητας, καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δική του προσωπική γλώσσα, πάνω στο «συγκλονιστικό κείμενο του Παπαδιαμάντη. Ένα σπουδαίο έργο που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Ελλήνων».

Και όπως ανέφερε ο κ. Κουμεντάκης, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να ξαναπαιχτεί το έργο.

Κορυφαία όπερα

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει “πετάξει” προς τα έξω. Αυτή την στιγμή μας θεωρούν από τις κορυφαίες όπερες. Αν δεν ήταν ο κορονοϊός θα είχαμε πολύ πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν το βάζουμε κάτω και ετοιμάζουμε τα επόμενα σχέδια μας για μεγάλες παραγωγές» δήλωσε στις «Συνδέσεις».

Η «Φόνισσα», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 σημειώνοντας ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 3, 5, 28 και 30 Δεκεμβρίου 2021.

Το ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σβώλου βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος, σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μαίρη-Έλεν Νέζη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος