Έργα τέχνης ταξίδεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στην ιστορική επανδρωμένη πτήση της NASA και της SpaceX το περασμένο Σάββατο (30/5) με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εκτός από τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλεϊ, ταξίδεψε και μια σειρά έργων τέχνης με τίτλο «Human Kind» (Ανθρώπινο Είδος) του Τρίσταν Ίτον (Tristan Eaton).

O δημιουργός τους, καλλιτέχνης δρόμου και ντιζάινερ, δημιούργησε μια σειρά άφθαρτων έργων δύο όψεων από χρυσό, ορείχαλκο και αλουμίνιο, και κάθε κομμάτι «αντιπροσωπεύει τη διττότητα του Ανθρώπινου Είδους, το παρελθόν μας και το μέλλον μας» όπως τονίζει ο ίδιος.

«Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να έχω μια μεγαλύτερη θέαση του κόσμου» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Τρίσταν Ίτον. «Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη θέαση του κόσμου μας από ό,τι οι γενναίοι αστροναύτες μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

https://www.instagram.com/p/CAs-61TBraa/?utm_source=ig_web_copy_link

Τα έργα απεικονίζουν μια ποικιλία συμβόλων: έναν χιμπατζή με το παιδί του, μια εκτόξευση πυραύλου, μια αναπαράσταση της πυρηνικής σχάσης, ένα απλωμένο χέρι, ένα περιστέρι, ένα δακτυλικό αποτύπωμα, το σύμβολο της ειρήνης, μια αμερικανική σημαία και την κάψουλα Crew Dragon της SpaceX.

«Κοιτάζοντας από το διάστημα κάτω για να δούμε όλο το Ανθρώπινο Είδος μαζί πάνω σε αυτόν τον μικροσκοπικό πλανήτη, μπορεί να μας θυμίσει πόση ιστορία και πόσες δυνατότητες έχουμε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη να διανύσουμε τόσο δρόμο», έγραψε ο Ίτον, προσθέτοντας ότι «με καλοσύνη, ελπίδα και επιστήμη, το Ανθρώπινο Είδος έχει αλλάξει τον κόσμο πολλές φορές. Μπορούμε να το ξανακάνουμε, για ένα καλύτερο μέλλον».

Κάθε έργο της σειράς προορίζεται για κάθε έναν από τους πέντε αστροναύτες που είναι ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Αμερικανών. Βρίσκονται μέσα σε προστατευτικές θήκες, με μια τσέπη μπροστά η οποία περιέχει το κείμενο του καλλιτέχνη και έναν χαιρετισμό του στους αστροναύτες. Τα έργα θα επιστρέψουν στη Γη μαζί με την άκατο Crew Dragon, σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

https://twitter.com/tristaneaton/status/1266793251383607296?s=20

«Καλώς ήλθατε στο διάστημα! Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε χρόνο για να δείτε τα έργα που δημιούργησα για την αποστολή. Το θάρρος και η αφοσίωσή σας είναι μια έμπνευση για όλους μας εδώ στη Γη. Φαντάζομαι ότι κάθε αστροναύτης χρειάζεται λίγο χρόνο για να αφομοιώσει την ιστορία και τη σημασία του εγχειρήματος για την ανθρωπότητα», γράφει ο καλλιτέχνης στον χαιρετισμό του.

Ο Ίτον αποτελεί μέλος μιας μικρής κοινότητας καλλιτεχνών των οποίων τα έργα έχουν εκτοξευθεί ή δημιουργηθεί στο διάστημα. Εκτός από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έργα του φιλοξενεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης όπως και πολλοί τοίχοι κτιρίων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα προηγούμενα έργα του περιλαμβάνουν τοιχογραφίες για το Universal Studios Hollywood, αφίσες για την προεδρική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και τα εμβληματικά παιχνίδια τέχνης “Dunny” και “Munny”.

ΠΗΓΗ: Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος