Έργα Μεγάλων Συνθετών από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ωδείο Αθηνών

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 το Ωδείο Αθηνών και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζουν έργα Richard Wagner, Clara Wieck Schumann, Christoph Willibald Gluck, Παναγιώτη Λιαρόπουλου, Jacques Offenbach σε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος.

Σολίστ: Έφη Αγραφιώτη, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Richard Wagner : «Το Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ»

Clara Wieck Schumann : Κοντσέρτο για πιάνο σε Λα ελάσονα, έργο 7

Christoph Willibald Gluck : Ορφέας και Ευριδίκη, «Εισαγωγή» και «Χορός των Ευλογημένων Πνευμάτων»

Παναγιώτης Λιαρόπουλος : Ode – Moments in the Life of Orpheus

Jacques Offenbach : Ο Ορφέας στον Άδη, «Εισαγωγή»

Λίγα λόγια για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών,μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι:Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Γεχούντι Μενουχίν κ.ά.ενώ έχουν συμπράξει ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως οι: Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Άντζελα Γκεόργκιου κ.ά.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είναι ο Μιχάλης Οικονόμου.

Συντελεστές

Σολίστ: Έφη Αγραφιώτη, πιάνο

Έργα Μεγάλων Συνθετών από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ωδείο Αθηνών

Η Έφη Αγραφιώτη είναι διακεκριμένη πιανίστα, συγγραφέας και καθηγήτρια πιάνου που για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το Τρίτο πρόγραμμα.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, και μουσική στην Αθήνα, στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα και στο Βερολίνο. Παρακολούθησε ιδιωτικά μαθήματα με σπουδαίους σολίστ όπως ο Guido Agosti, η Ρένα Κυριακού, ο Nikita Magaloff, ο Giorgy

Sandor. Από το 1978 ασχολείται με την έρευνα και την ερμηνεία ελληνικών έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών και τις συνθέσεις των γυναικών συνθετών. Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς συναυλιακούς χώρους, στην Ιαπωνία, τη Ρωσία,την Ουκρανία, την Τουρκία, τις σκανδιναβικές χώρες, το Εδιμβούργο, το Ρέικιαβικ και την κεντρική Ευρώπη, καθώς και τον Καναδά (Μόντρεαλ και Οτάβα).

Έγραψε τρία βιβλία για το πιάνο, μια μονογραφία για τον συνθέτη Αριστοτέλη Κουντούρωφ, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Η Μουσική δεν είναι γένους θηλυκού;»(2004, Δρόμων), που φωτίζει την εργασία και τη ζωή 700 γυναικών της μουσικής οικογένειας, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Έργα Μεγάλων Συνθετών από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ωδείο Αθηνών

Η διεθνής του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2005 όταν απέσπασε το μοναδικό βραβείο “ Encouragement Award” στο φημισμένο Διεθνή Διαγωνισμό για νέους μαέστρους “ Jean Sibelius” στο Ελσίνκι. Παλαιότερα είχαν προηγηθεί αρκετά βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές ορχήστρας “ Wiener Meisterkurse” στη Βιέννη μεταξύ 2001- 2005.

Έκτοτε, τιμητικές μετακλήσεις του επέτρεψαν να διευθύνει διάσημες ορχήστρες σε Ελλάδα,Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Πορτογαλία,Βουλγαρία, Κύπρο και Η.Π.Α. σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως το Konzerthaus της Βιέννης, το Finlandia Hall στο Ελσίνκι, το Radio Kulturhaus της Κοπενγχάγης, την Αίθουσα Φιλαρμονικής του Κιέβου, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.

Είναι μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και παλαιότερα διετέλεσε Συνεργάτης Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει ηχογραφήσει για την εταιρεία Subways και Parma Records. Επαινετικές κριτικές έχουν δημοσιευτεί για πολυάριθμες συναυλίες του σε ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από ποικίλα μουσικά σύνολα και ορχήστρες. Είναι καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας, και διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ωδείον Αθηνών – Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

Εισιτήρια:

Διακεκριμένη: €15  |   Γενική είσοδος: 10€  |   Μειωμένο: 6€

Προπώληση εισιτηρίων: εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος