Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα DNA δύο εκατομμυρίων ετών

Array

Στη Γροιλανδία ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο DNA στον κόσμο που χρονολογείται πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά ένα εκατομμύριο χρόνια.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ακούγεται σαν να βγήκε από ταινία του Jurassic Park.

Τα μικροσκοπικά κομματάκια, το καθένα με μήκος μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού, βρέθηκαν σε ιζήματα της εποχής των παγετώνων στη βόρεια Γροιλανδία.

Το DNA επέτρεψε στους ειδικούς να χαρτογραφήσουν ένα προϊστορικό οικοσύστημα αποτελούμενο από ζώα όπως τάρανδοι, λαγοί, λεμμίγκοι, ακόμη και ο Μαστόδοντας, που συχνά περιγράφεται ως ένας τριχωτός ελέφαντας της εποχής των παγετώνων.

Προηγουμένως θεωρούνταν ότι η εξάπλωση του Μαστόδοντα δεν εκτεινόταν πολύ μακριά από τις γνωστές πηγές του στη Βόρεια Αμερική, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη αποδεικνύει ότι περιπλανιόταν μέχρι τη Γροιλανδία πριν εξαφανιστεί.

Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις φυτών όπως η σημύδα και η λεύκη, καθώς και μια σειρά από μικροοργανισμούς.

Ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ, συνεργάτης του Κολλεγίου Άγιος Ιωαννης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Ένα νέο κεφάλαιο που καλύπτει ένα εκατομμύριο επιπλέον χρόνια ιστορίας άνοιξε επιτέλους και για πρώτη φορά μπορούμε να εξετάσουμε απευθείας το DNA ενός οικοσυστήματος του παρελθόντος τόσο πίσω στο χρόνο».

Το DNA μπορεί να αλλοιωθεί γρήγορα, αλλά δείξαμε ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε τώρα να πάμε πιο πίσω στο χρόνο από ό,τι θα τολμούσε κανείς να φανταστεί.

Τα 41 χρησιμοποιήσιμα δείγματα DNA βρέθηκαν κρυμμένα σε άργιλο και χαλαζία στο σχηματισμό Κομπενχάβν, μια απόθεση ιζημάτων πάχους σχεδόν 100 μέτρων, που βρίσκεται στο στόμιο ενός φιόρδ στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο καθηγητής Κούρτ Κιάερ, του Κέντρου Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Τα αρχαία δείγματα DNA βρέθηκαν θαμμένα βαθιά μέσα σε ιζήματα που είχαν συσσωρευτεί σε διάστημα 20.000 ετών».

Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά τμήματα DNA δύο εκατομμυρίων ετών

Το ίζημα διατηρήθηκε τελικά στον πάγο ή στο μόνιμο παγετό και, το σημαντικότερο, δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο για δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η ερευνητική εργασία μιας ομάδας 40 ερευνητών από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ξεκλείδωσε τα μυστικά των τμημάτων DNA.

Αν και βρέθηκαν αρκετά κομμάτια DNA του Μαστόδοντα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν πολύ κατακερματισμένα και δεν κάλυπταν ολόκληρο το γονιδίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αναβίωση του είδους μέσω κλωνοποίησης δεν θα ήταν ακόμη δυνατή.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο «καταστροφικός αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ο καθηγητής Βίλερσλεβ δήλωσε ότι «είναι πιθανό ο πηλός να έχει διατηρήσει το αρχαίο DNA σε θερμά, υγρά περιβάλλοντα σε τοποθεσίες που βρέθηκαν στην Αφρική».

«Αν μπορέσουμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε το αρχαίο DNA σε κόκκους πηλού από την Αφρική, ίσως μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε πρωτοποριακές πληροφορίες για την προέλευση πολλών διαφορετικών ειδών, ίσως ακόμη και νέες γνώσεις για τους πρώτους ανθρώπους και τους προγόνους τους και οι πιθανές δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Στην ταινία “Jurassic Park”, οι επιστήμονες βρήκαν κατακερματισμένο DNA δεινοσαύρων διατηρημένο σε κεχριμπάρι και συμπλήρωσαν με επιτυχία τις γενετικές τρύπες με DNA βατράχων.

Δυστυχώς για τους θαυμαστές, ενώ η ιδέα της κλωνοποίησης ενός ζώου από το DNA είναι εφικτή, οι ειδικοί λένε ότι τα γονίδια των δεινοσαύρων που διατηρούνται σε κεχριμπάρι δεν θα επιβίωναν στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature – (Η Φύση).

Πηγή: www.dailymail.co.uk/sciencetech

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος