Ιταλικό ρεκόρ παγοθραυστικού πλοίου που έφτασε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη

Το ιταλικό παγοθραυστικό «Laura Bassi» έπλευσε στο νοτιότερο σημείο που έφτασε ποτέ πλοίο, σημειώνοντας έτσι νέο ρεκόρ. Ερευνητές και οι τεχνικοί επί του σκάφους, κατά τη διάρκεια της ωκεανογραφικής εκστρατείας της 38ης ιταλικής αποστολής του Εθνικού Ερευνητικού Προγράμματος της Ανταρκτικής, εντός του Κόλπου των Φαλαινών, έπλευσαν σε μια μέχρι στιγμής ανεξερεύνητη τοποθεσία στη Θάλασσα Ρος στην Ανταρκτική, αναφέρει η Republica.

Οι καλές καιρικές συνθήκες κατέστησαν δυνατή τη διεξαγωγή επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στο στρώμα πάγου Ρος, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε αυτήν την τοποθεσία και έχει ύψος περίπου οκτώ μέτρα. Το στρώμα πάγου Ρος είναι το μεγαλύτερο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, που καλύπτει έκταση περίπου 487.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πλάτος 800 χιλιομέτρων, σχεδόν όσο η Γαλλία.

Έχει πάχος αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Η σχεδόν κατακόρυφη άκρη του πάγου εκτείνεται στην ανοιχτή θάλασσα για περισσότερα από 600 χιλιόμετρα και βρίσκεται μεταξύ 15 και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το 90% του στρώματος πάγου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το «Laura Bassi» είναι το μοναδικό ιταλικό παγοθραυστικό για ωκεανογραφική έρευνα που είναι ικανό να λειτουργεί σε πολικές θάλασσες, τόσο στην Ανταρκτική όσο και στην Αρκτική, αναφέρει το Tanjug. Ανήκει στο Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής.

Πηγές: republica.it, politika,rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος