Facebook εναντίον προπαγάνδας

Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κάποιες κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες και δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Επί της ουσίας, πρόκειται για χρηματοδοτούμενες προσπάθειες κάποιων χωρών και οργανισμών που σκοπό έχουν να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες και ψευδή νέα για γεωπολιτικά οφέλη. Τις πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούν δημόσιοι υπάλληλοι ή έμμισθοι επαγγελματίες μέσω ψεύτικων προφίλ.

Το Facebook δήλωσε ότι μια ειδική ομάδα έχει αναλάβει να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο, αναστέλλοντας ή διαγράφοντας ψευδείς λογαριασμούς που έχουν ταυτοποιηθεί μέσω μιας ειδικής μεθόδου. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στην γενικότερη καμπάνια του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και προφίλ που δημοσιεύουν εμπρηστικά πολιτικά και ρατσιστικά μηνύματα.

Μάλιστα, πριν τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το Facebook ανέστειλε 30.000 ψευδά προφίλ που είχαν δημοσιεύσει κλεμμένα ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα έγγραφα. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει δώσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ποιές χώρες εμπλέκονται ή την φύση των εγγράφων και τον μυνημάτων. Σύμφωνα πάντως με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας, πληροφορία που δεν έχει αντικρούσει το Facebook.

Στην αναφορά της, η ομάδα του Facebook που ανέλυσε κι απενεργοποίησε τα ψευδή αυτά προφίλ, δηλώνει ότι οι δράστες έστελναν αιτήματα φιλίας από πραγματικά προφίλ και όταν αυτά γίνονταν δεκτά, μπορούσαν να συλλέξουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να στείλουν συνδέσμους που περιείχαν κακόβουλα λογισμικά ή για την χαρτογράφηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περαιτέρω κατασκοπεία.

Η μέθοδος εντοπισμού που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνει την ανάλυση περίεργων συμπεριφορών όπως είναι η ξαφνική έντονη δραστηριότητα ή η επανειλημμένη δημοσίευση του ίδιου υλικού που εμπεριέχει αληθή στοιχεία μαζί με εμπρηστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Επιπλέον, σκοπεύει να αναπτύξει νέους τρόπους εντοπισμού ψεύτικων λογαριασμών, να εκπαιδεύσει τους χρήστες που βρίσκονται σε κίνδυνο σχετικά με το πώς θα κρατήσουν τις πληροφορίες τους ασφαλείς και να στηρίξει προγράμματα που θα εκπαιδεύουν τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ:

http://www.huffingtonpost.com/entry/facebook-propaganda_us_59024672e4b02655f83b0a6c?utm_hp_ref=social-media

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος