“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός

Το “πρόπλασμα” υπήρχε και είχε σημαντική δράση, μέχρι που τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε, πήρε και θεσμική υπόσταση από το Πρωτοδικείο. Μιλάμε για το “Επίσκυρον” και αν το όνομα σας προξενεί απορίες, ιδού και η εξήγηση που δίνει το “Επίσκυρον” για το πώς επέλεξε το όνομά του:

“Προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι εκτός των επιστημών, των τεχνών, του θεάτρου, της δημοκρατίας…, επινόησαν και ένα παιχνίδι που παιζόταν με σφαίρα από δύο αντίπαλες ομάδες με ίσο αριθμό παικτών, και το οποίο ονόμασαν «επίσκυρος».

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
ο νέος άνδρας που παίζει με την μπάλα εντοπίστηκε σε αμφορέα από τον Π. Γράβαλο που το έκανε γνωστό και στα μέλη του Επίσκυρον, ενώ πρέπει να πούμε ότι είχε εντοπιστεί και από τις αθλητικές εφημερίδες της δεκαετίας του ’30 που το είχαν δημοσιεύσει

Στις μέρες μας τα παιχνίδια που παίζονται με σφαίρα είναι δεκάδες. Πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, ποδόσφαιρο…

Τα λεγόμενα ομαδικά παιχνίδια που παίζονται με περισσότερα του ενός ατόμων και κατέκτησαν την εκτίμηση των νέων παγκοσμίως.

Έγιναν χόμπι, άσκηση, θέαμα, επάγγελμα. Η επιτυχία στο παιχνίδι προκαλεί ενθουσιασμό, παράγει μοναδικά συναισθήματα, επηρεάζει συμπεριφορές, δημιουργεί χαρακτήρες.

Επιτυχία είναι μια σειρά σωστών επιλογών, επειδή όταν λαμβάνουμε μια απόφαση απορρίπτουμε μία άλλη. Ο άνθρωπος όταν σκέφτεται ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα στη ζωή του, αυτόματα καταδικάζει τον εαυτό του σε ήττα.

Ο αθλητισμός διδάσκει ότι η συμμετοχή, η προσπάθεια, είναι σημαντικά στοιχεία της ζωής. Όχι προσπάθεια με κάθε μέσον, αλλά με σεβασμό στους κανόνες που οι αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στον ορισμό «ευ αγωνίζεσθαι».

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο ΠολιτισμόςΠολιτισμός είναι η καθημερινή τριβή με τον διπλανό μας, τον γείτονά μας, τον συμμαθητή μας, τον συμπολίτη μας, ο τρόπος που επικοινωνούμε, που συζητάμε, που αποδεχόμαστε, που απορρίπτουμε, που χαιρόμαστε, που τραγουδάμε, που χορεύουμε, που γιορτάζουμε την επιτυχία ή θρηνούμε την αποτυχία. Η αποδοχή του νικητή και ο σεβασμός στον ηττημένο προάγει τον αθλητικό πολιτισμό.

Η καλλιέργεια αθλητικού πολιτισμού είναι το ζητούμενο στον αγώνα που ξεκινάει πανελλαδικά το «Επίσκυρον», έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, της εργασίας και του αθλητισμού.

Το Επίσκυρον είναι ένας χώρος πολιτιστικής παραγωγής και πνευματικής ανάταξης με επίκεντρο τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Έχει αναπτυχθεί σε αυτό που είναι σήμερα μέσα από χρόνια άοκνων προσπαθειών από ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Ιδρυτικά μέλη του σωματείου είναι οι :
Νένα Βενετσάνου
Μαρία Μπενέα
Martine Periquet
Γιώργος Μαρκόπουλος
Πέτρος Ζουμπουλάκης
Νίκος Οικονομίδης
Νίκος Τσιαντάκης
Νίκος Μάλλιαρης
Παύλος Κυριακάκος

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο ΠολιτισμόςΤο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι:
1. Νικόλαος Μάλλιαρης του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Δ.Σ
2. Ειρήνη (Νένα) Βενετσάνου του Νικολάου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ
3. Γιώργος Μαρκόπουλος του Παναγιώτη, Γραμματέας
4. Παύλος Κυριακάκος του Πέτρου, Οργανωτικός γραμματέας
5. Νίκος Οικονομίδης του Ιωσήφ, Ταμίας
6. Πέτρος Ζουμπουλάκης του Ιωάννου, αναπληρωματικό μέλος
7. Νικόλαος Τσιαντάκης του Χαραλάμπους, αναπληρωματικό μέλος”.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
21-10-2020 “Η ζωγραφική συναντά το ποδόσφαιρο στο Αρχελάου θέατρο” – Θρακομακεδόνες

Ως προς την οπτική με την οποία βλέπουν τα μέλη του “Επίσκυρον” τις δραστηριότητές τους, ο Νίκος Μάλλιαρης αναφερόμενος σε εκθέσεις εικαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αναφέρει πως:

«Με αυτές τις πρωτοβουλίες επιδιώκουμε να φέρουμε τους μεγάλους ζωγράφους εκτός των παραδοσιακών τους χώρων, των γκαλερί και το συγκεκριμένο κοινό τους, να τους φέρουμε στο «πεζοδρόμιο» στα γήπεδα, να τους γνωρίσει η νεολαία και οι φίλαθλοι που δεν επισκέπτονται γκαλερί και να «εισπράξουν» τη μαγεία του ποδοσφαίρου από την έκφραση των μεγάλων καλλιτεχνών.

Και κατά δεύτερο να αποδείξουμε στους σνομπ που απορρίπτουν συνολικά το ποδόσφαιρο, ότι μεγάλοι καλλιτέχνες τους οποίους οι ίδιοι λατρεύουν, αγαπούν το ποδόσφαιρο και τους μεγάλους ποδοσφαιριστές και εμπνέονται από αυτούς στην καλλιτεχνική τους έκφραση.
Ιδιαίτερη όμως σημασία έχουν oι τοποθετήσεις και η αγάπη του Μίκη για το ποδόσφαιρο και τους μεγάλους πρωταγωνιστές του, τους λαϊκούς καλλιτέχνες, τους ποδοσφαιριστές.

Όπως έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης: “Δυστυχώς στη χώρα μας η… υψηλή διανόηση θεωρεί το ποδόσφαιρο ως το… όπιον του “λαουτζίκου”.

Αντιθέτως εγώ το αγαπώ και το θαυμάζω, γιατί το θεωρώ όχι μόνο σωματική άσκηση υψηλού βαθμού αλλά και πνευματική προσπάθεια ξεχωριστή, μιας και ο ποδοσφαιριστής έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πάρει τη σωστή κάθε φορά απόφαση.

Αυτός ο συνδυασμός είναι που δημιουργεί τα σύγχρονα ινδάλματα των εκατομμυρίων οπαδών που γεμίζουν τα στάδια σε όλα τα μέρη του κόσμου”.

Ευγενής φιλοδοξία της προσπάθειας αυτής είναι να προβληματίσει και συγχρόνως να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαμορφωμένης αντίληψης, σε ορισμένες πολιτικές, κομματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ομάδες, ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού. Το ποδόσφαιρο όντως ασκεί τεράστια επιρροή στη νεολαία και τον λαό και γι αυτό χρειάζεται αγώνας για να το πάρουμε από αυτούς που το εκμεταλλεύονται και το χρησιμοποιούν ως όπιο.

Από όλες τις τέχνες, τη δύναμη να κρατά ταυτόχρονα σε αγωνία 100.000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές, έχει μόνο το ποδόσφαιρο. Τυχεροί όσοι αντιλαμβάνονται ως υψηλή τέχνη το άθλημα των αθλημάτων και άτυχοι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν το γήπεδο ως πεδίο μάχης και επίλυσης προσωπικών διαφορών».

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
Nίκος Μάλλιαρης, Μίμης Παπαϊωάννου, Μαίρη Παπαϊωάννου εικαστικός και Παναγιώτης Γράβαλος ζωγράφος – χαράκτης, σε έκθεση του τελευταίου

Για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του “Επίσκυρον”, ο εικαστικός Νίκος Οικονομίδης μας δήλωσε ότι: “Μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Γ. Τσαρούχης, Γαΐτης, Ψυχοπαίδης, Σακαγιάν, Παπανελόπουλος, Σάμιος Π Ζουμπουλάκης κ. α, παρακολουθούν με ενδιαφέρον ποδοσφαιρικούς αγώνες των ομάδων τους και εμπνεύσθηκαν από το ποδόσφαιρο, ζωγραφίζοντας θέματα και μορφές που τους γοήτευσαν.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
2011 ο Θάνος Μικρούτσικος και γιός του Στέργιος

Κατά το παρελθόν έχουν διοργανωθεί εκδηλώσεις τοπικής εμβέλειας, που ανέδειξαν την πολιτιστική πλευρά του ποδοσφαίρου, με την συμμετοχή επιφανών ζωγράφων, ποιητών, συγγραφέων και γενικότερα πνευματικών ανθρώπων που είναι φίλοι του αθλήματος.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
Π. Γράβαλος – Ν. Μάλλιαρης

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

1) Στις 15/05/2006 στη Καισαριανή το ερασιτεχνικό σωματείο “Α. Ο. ΑΣΤΕΡΑΣ 2004” και ο Δήμος συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση “Όταν το ποδόσφαιρο συναντά τις τέχνες και τα γράμματα” με την έκθεση πινάκων του Βασίλη Διονυσόπουλου.

2) Στις 26/06/2006 στον ΙΑΝΌ έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Εν τω γηπέδω”.

3) Τον Ιούνιο του 2008 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα “Όταν το ποδόσφαιρο συναντά τις τέχνες και τους μεγάλους δημιουργούς”.

4) Στις 07/03/2009 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε εκδήλωση με την συμμετοχή των συλλόγων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Άρη, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς με θέμα “Ποδόσφαιρο ένα νόμισμα με δύο όψεις”.

5) Στις 29/04/2014 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων παρουσιάστηκε η εκδήλωση “ “Όταν το ποδόσφαιρο συναντά τον Πολιτισμό” με την συμμετοχή ζωγράφων-μελών σας και παλαίμαχων διεθνών ποδοσφαιριστών.

6) Στις 04/12/2015 στο πολιτιστικό ίδρυμα “Ζήση” στο Χαλάνδρι, διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα “Όταν το ποδόσφαιρο συναντά την τέχνη”. Μάλιστα, περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής επιφανών μελών σας όπως οι κύριοι: Ζουμπουλάκης, Κουρσάρης, Κατσιρέας, Αλ. Βακιρτζής, Διονυσόπουλος, Οικονομίδης, Παπανελόπουλος.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός
Πίνακας Βασίλη Διονυσόπουλου

7) Μάρτιος 2017 στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” του Κορυδαλλού, οργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής για τα 90χρονα της Προοδευτικής.

8) Μάρτιος 2017 στις φυλακές Κορυδαλλού οργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής για τα 90χρονα της Προοδευτικής. Επίσης διεξήχθη αγώνας, στο προαύλιο της φυλακής μεταξύ Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Προοδευτικής και ομάδας των κρατούμενων.

9) Μάιος 2019 στην Καισαριανή διοργανώθηκε από το ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ και τους παλαίμαχους του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ, εκδήλωση με θέμα “Όταν η ποίηση και το ποδόσφαιρο συναντώνται στην Καισαριανή”.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο Πολιτισμός10) Στις 21/10/19 διοργανώθηκε. από το ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ και τους παλαίμαχους του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ, εκδήλωση με θέμα “Ένας Ισπανός Ελληνιστής ποιητής, στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή”.

11) Στις 5/12/19 το ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ και οι τους παλαίμαχοι του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ, οργάνωσαν εκδήλωση ιστορικού περιεχόμενου με θέμα “ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΦΩΚΑΙΑ-ΕΜΠΟΡΙΟΝ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ”.

12) Στις 5/2/2020 στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ και οι Φίλοι Ν. Παπαδόπουλου δημιούργησαν την Αθλητική Βιβλιοθήκη, προσφέροντας δεκάδες βιβλίων αθλητικού περιεχομένου”.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο ΠολιτισμόςΓια το ποιοι είναι οι στόχοι του και οι δραστηριότητες του “Επίσκυρον” μας απάντησε η Νένα Βενετσάνου: “Το θεμελιώδες για μένα είναι να συνδυαστεί το ποδόσφαιρο με τις τέχνες. Θα εκπλαγείτε όταν θα ανακαλύψετε πόσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες και συγγραφείς τρελαίνονται για το ποδόσφαιρο και παίζουν ερασιτεχνικά μπάλα. Το ποδόσφαιρο ρίχνει σύνορα και ταμπού παίζοντας έναν σπουδαίο ρόλο στην πολιτική, στη φιλία των λαών, στο «ευ αγωνίζεστε», όπως ακριβώς και οι τέχνες. Γιατί να μην συνυπάρξουν λοιπόν;

Οι δράσεις μας έχουν ως αρχικό στόχο το να φέρουν κοντά στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο τη νεολαία, αλλά κάθε ηλικία και να συνδυαστεί αυτό με τις τέχνες και την καλλιτεχνία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τομείς στο άθλημα αυτό για να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της συμμετοχής και της αποδοχής του διαφορετικού, που κανένα άλλο άθλημα δεν προσφέρεται τόσο, θέλει όμως δουλειά και προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Θέλουμε να αναγνωριστεί ως άθλημα ευγενές που κοινωνικοποιεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστεί με τις Τέχνες.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο ΠολιτισμόςΝα αξιοποιηθούν τα κοινά τους σημεία, όπως πχ: η ομαδικότητα, ο ρόλος του ενός εντός της ομάδας, το ψυχικό σθένος, το ήθος, το στυλ κλπ. Οι τέχνες μην ξεχνάμε συνυπήρχαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοήσουμε τη σχέση πνεύματος και σώματος. Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει να ισορροπεί αυτές τις δύο δυνάμεις, τόσο, όσο μπορεί και να μην παραιτείται από το να προσπαθεί και να αγωνίζεται.

“Επίσκυρον” εκεί που συναντήθηκε ο Αθλητισμός & ο ΠολιτισμόςΓια μένα όμως έχει και έναν επιπρόσθετο στόχο το «ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ», είναι το να βρεθούν τρόποι ώστε να αξιοποιηθούν οι γυναικείες ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου και να φέρουν κοντά και τις γυναίκες σε αυτό το άθλημα. Να μπορέσουμε με δράσεις και συζητήσεις, να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή των γυναικών στο άθλημα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πολύ ωραίο ως θέαμα, γιατί δεν ποντάρει τόσο στη δύναμη όσο στη στρατηγική. Οι γυναίκες με το ποδόσφαιρο κοινωνικοποιούνται, γνωρίζουν το σώμα τους, αποκτούν αυτοεκτίμηση και μαθαίνουν να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα”.

To “Eπίσκυρον”, έκανε τη σέντρα και το παιχνίδι είναι ήδη σε εξέλιξη, η συμμετοχή όποιου/ας το επιθυμεί, είναι ελεύθερη και δεν περιορίζεται σε “ενδεκάδες”.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα:

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το ποδόσφαιρο

Όταν η ζωγραφική συναντά το ποδόσφαιρο

Ραντεβού με τις αναμνήσεις από την ιστορία της Προοδευτικής

Τιμούν τα 90χρονα της Προοδευτικής με αγώνα με τους βετεράνους του Παναθηναϊκού

«Το ποδόσφαιρο στις τέχνες»

«Σέντρες» με το πινέλο – «γκολ» με τις παλέτες

Επιτυχής εκδήλωση για το ποδόσφαιρο και την τέχνη

«Ένας Ισπανός ελληνιστής ποιητής, στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή»

Γωνιά αθλητικού βιβλίου στην Κοζάνη

Ποδόσφαιρο χωρίς κάγκελα πίσω από τα «κάγκελα»

«BARCELONA – ΦΏΚΑΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας»

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Ο μεγάλος αδικημένος που όμως έχει «σφυγμό» στα γήπεδα

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Σ. Ποντίων 1928

Α.Ο. Ωρεών Ευβοίας: Πάθος και μεράκι για αθλητική δημιουργία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος