Ένθετο Τέχνες: Έκθεση κολοφώνων του Γ. Μαμάη στο μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή

Στην εποχή της ηλεκτρονικής τυπογραφίας ελάχιστοι εκδοτικοί οίκοι ακολουθούν την μακραίωνη τυπογραφική παράδοση, που ξεκίνησε με τον Γουτεμβέργιο τον 15ο αιώνα. Γι’ αυτό και λίγοι γνωρίζουν σήμερα ότι το κειμενάκι στην προτελευταία σελίδα του βιβλίου, όπου αναφέρονται τα ονόματα του επιμελητή, του διορθωτή και του βιβλιοδέτη, η γραμματοσειρά και η ποιότητα του χαρτιού, ο αριθμός των αντιτύπων και η χρονολογία της έκδοσης, ονομάζεται κολοφών. Ο Γιάννης Μαμάης, από τους τελευταίους μετρ της παραδοσιακής τυπογραφίας του βιβλίου, επιμελείται με μεγάλη φροντίδα τους κολοφώνες των βιβλίων των εκδόσεων Gutenberg, ώστε να αποτελούν μία μικρή εικαστική σύνθεση. 105 από τους εκατοντάδες κολοφώνες που έχει σχεδιάσει, εκτίθενται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Δείτε ακόμη στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

«Πένα και νυστέρι»: Όλες οι επιστολές του Γκέοργκ Μπύχνερ

Παραμένουμε στον χώρο των εκδόσεων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μέδουσα το βιβλίο «Πένα και Νυστέρι» με όλες τις διασωθείσες  επιστολές και μία επαναστατική προκήρυξη του Γκέοργκ Μπύχνερ (1813-1837), που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον συγγραφέα των εξαιρετικών θεατρικών έργων «Βόιτσεκ», «Ο Θάνατος του Δαντόν»,  «Λεντς» και το «Λεόντιος και Λένα». Στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό του ΕΡΤNEWS, μιλά η σκηνοθέτις Ευγενία Τζιρτζιλάκη, που επιμελήθηκε την έκδοση και υπογράφει την εκτενή εισαγωγή.

Προτάσεις της εβδομάδας

·      Πολλές είναι οι παραστάσεις που μπορούμε να δούμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μία εξ αυτών, παραγωγή του ΚΘΒΕ, είναι η «Αγαπημένη του κυρίου Λυν», ένας μονόλογος του Φιλίπ Κλοντέλ που ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από χώρα του λόγω πολέμου μαζί με την εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Την παράσταση υπογράφει ο σπουδαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς.

·      Αν αγαπάτε το σύγχρονο χορό η αγαπημένη και στο ελληνικό κοινό Άννε-Τερέζα Ντε Κεϊρσμάκερ έρχεται στο Ηρώδειο με την τελευταία παράστασή της «Exit-Above».


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος