Ένας χρόνος Ψηφιακό Μουσείο Comics, με αφιερώματα στους Γιάννη Οικονομίδη και Σπύρο Δερβενιώτη

Με δύο νέες εκθέσεις, μία αφιερωμένη στα comics και τις εικονογραφήσεις που έχουν πλαισιώσει τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και μία στην πολυποίκιλη καριέρα του δημιουργού comics, Σπύρου Δερβενιώτη, γιορτάζει τον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Ψηφιακό Μουσείο Comics – comicsmuseum.gr.

15 ψηφιακές εκθέσεις με περισσότερα από 800 έργα

H πλατφόρμα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα 15 ψηφιακές εκθέσεις με περισσότερα από 800 έργα, συνεχίζοντας παράλληλα να συγκεντρώνει, να αναδεικνύει και να παρουσιάζει την πλούσια Ιστορία της ελληνικής σκηνής comics, καθώς και το έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Ένας χρόνος Ψηφιακό Μουσείο Comics, με αφιερώματα στους Γιάννη Οικονομίδη και Σπύρο Δερβενιώτη

Οι νέες εκθέσεις

Γιάννης Οικονομίδης – Αναδρομική Έκθεση

Εκθέσεις comics και εικονογράφησης συνοδεύουν την έξοδο των ταινιών του στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυτόνομα comics και πορτρέτα χαρακτήρων, καρικατούρες και εικαστικά κατά τη προεργασία γυρισμάτων, επίσημες αφίσες εικονογραφημένες από εγχώριους δημιουργούς…

Ο Γιάννης Οικονομίδης δεν είναι μόνο ένας εκ των πλέον σημαντικών ελλήνων κινηματογραφιστών της τελευταίας 20ετίας, αλλά και ίσως ο μοναδικός εγχώριος σκηνοθέτης που με κάθε νέα δουλειά του επιδιώκει, και ενισχύει έμπρακτα τη συνομιλία μεταξύ της 7ης και της 9ης Τέχνης.

Η παρούσα Αναδρομική Έκθεση, συγκεντρώνει τα έργα που δημιουργήθηκαν για τις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του «Σπιρτόκουτο», «Η ψυχή στο στόμα», «Μαχαιροβγάλτης», «Το μικρό ψάρι», «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» αλλά και εκείνα που δημιουργήθηκαν για το – μέχρι σήμερα- μοναδικό θεατρικό του έργο «Στέλλα κοιμήσου», από καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Γούσης, ο Πέτρος Ζερβός, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος, και πολλοί άλλοι.

Ένας χρόνος Ψηφιακό Μουσείο Comics, με αφιερώματα στους Γιάννη Οικονομίδη και Σπύρο Δερβενιώτη
Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη

Σπύρος Δερβενιώτης – Αναδρομική Έκθεση

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που μετράει περισσότερα από 35 χρόνια δημιουργικής πορείας, ο δημιουργός comics και γελοιογράφος Σπύρος Δερβενιώτης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην εγχώρια σκηνή. Από τις σποραδικές δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του (όντας μαθητής Λυκείου), και τις συμμετοχές του σε έντυπα, ιστοσελίδες και φεστιβάλ, μέχρι πασίγνωστα έργα του όπως τα «Μάνα Ρέιβερ», «Φανούρης Άπλας», «Οι Αταίριαστοι», «Διαρκής ειρήνη», «Yesternow», «Shark Nation» και το πρόσφατο, «Παλιές Πουτάνες», η παρούσα αναδρομική έκθεση καταγράφει τη συναρπαστική και πολυποίκιλη διαδρομή του καλλιτέχνη, τόσο σε επίπεδο θεματικών, όσο και τεχνοτροπιών.

Ένας χρόνος Ψηφιακό Μουσείο Comics, με αφιερώματα στους Γιάννη Οικονομίδη και Σπύρο Δερβενιώτη

Ψηφιακές γκαλερί του Μουσείου φιλοξενούν αναδρομικές εκθέσεις

Οι ψηφιακές γκαλερί του Μουσείου φιλοξενούν μέχρι σήμερα, αναδρομικές εκθέσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά (δημιουργού του «Μικρού Ήρωα» και εκδότη του «Μπλεκ», του Τάσου Αποστολίδη (σεναριογράφου, μεταξύ άλλων, της υπερδημοφιλούς και πολυμεταφρασμένης σειράς, «Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς», των διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών DaNi και Βασίλη Λώλου, του δημιουργού και γελοιογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, τις ομαδικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης Εν Αιθρία, του ιστορικού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς, 15 Χρόνια Comicdom Con Athens, Comics VS Corona, και «200 Χρόνια Ελλάδα Μέσα από τα Comics», καθώς και τις παιδικές εκθέσεις «Μια Μέρα με τον Καλύτερό μου Φίλο», «Ένα Βήμα Μπροστά» και «Οι Μνήμες του Παρελθόντος», «Γνώση του Μέλλοντος».

Χρονολόγιο – Σταθμοί στην Ιστορία των Comics στην Ελλάδα

Ιστορική αναδρομή των comics στην Ελλάδα, τόσο των πρωτότυπων, όσο και των μεταφρασμένων. Από το πρώτο ελληνικό comic-strip και τα θρυλικά «Κλασσικά Εικονογραφημένα», μέχρι την πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους, το πρώτο ελληνικό άλμπουμ και την «έκρηξη» των εγχώριων εκδηλώσεων.

Ένας χρόνος Ψηφιακό Μουσείο Comics, με αφιερώματα στους Γιάννη Οικονομίδη και Σπύρο Δερβενιώτη
15 Φεβρουαρίου 1928 – Στο δεκαπενθήμερο παιδικό περιοδικό ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΗ εμφανίζεται το comic strip του Γ.Θ. (Γεωργίου Θώμη) ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΩΜΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΥΡΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΑΡΗ. Πηγή: Greekcomics.gr

Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις

Για πρώτη φορά καταγράφεται το σύνολο των Εκθέσεων και των Φεστιβάλ Comics που έχουν λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια, με στοιχεία για τις διοργανώσεις, λίστες των συμμετεχόντων δημιουργών, πληροφορίες για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής, το  πρόγραμμα, τους διοργανωτές, και όπου αυτό είναι εφικτό, ψηφιοποίηση των καταλόγων τους.

Σεμινάρια, Ομιλίες και Panels

Διαδικτυακά, αλλά και φυσικής παρουσίας σεμινάρια, ομιλίες και panels, από εγχώριους και διεθνείς δημιουργούς comics, καθώς και θεωρητικούς της 9ης Τέχνης. H βιντεοσκόπηση της πλειοψηφίας αυτών, πραγματοποιείται από την πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens.

Στα άμεσα πλάνα του Ψηφιακού Μουσείου Comics, και η δημιουργία video-συνεντεύξεων και αφιερωμάτων, η διενέργεια σεμιναρίων για ενήλικες, παιδιά και εκπαιδευτικούς, και e-shop με επιλεγμένα, state of the art, αντικείμενα.

Η Comicdom Press διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ comics

Δημιουργημένο από συντελεστές της Comicdom Press, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, και διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library, το Ψηφιακό Μουσείο Comics περιλαμβάνει στο ξεκίνημά του ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, μόνιμες και περιοδικές, χρονολόγιο με τους σταθμούς στην Ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών, και ιστορικά άρθρα.

Την ιδρυτική ομάδα του ΨΜC πλαισιώνει η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με σημαντική πορεία στα πεδία του πολιτισμού, των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος