Ένα ταξίδι στα γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου μέσα από μια έκθεση

Ένα ταξίδι σε τοπία και γεωλογικά μνημεία με διεθνή αναγνώριση θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην έκθεση με τον τίτλο: «Μνήμες γαία – Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου», που θα ανοίξει τις πύλες της την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι.

Ένα ταξίδι στα γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου μέσα από μια έκθεσηΗ έκθεση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, που σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα παρουσιάσει μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό – ψηφιακό υλικό τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα που μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε την ιστορία της Γης μας, αλλά και τη ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτά ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης η Γεωλόγος, Άννα Μπατσή, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης, το οποίο μόλις πριν 1 χρόνο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ‘χουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και την Κύπρο: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο, τον Χελμό – Βουραϊκό, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης στην Ελλάδα, και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

Ένα ταξίδι στα γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου μέσα από μια έκθεσηΗ κ. Μπατσή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον που έχει η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης και τα σημερινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, όπως προέκυψαν με τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, οι οποίες δημιούργησαν τα βουνά μας και «εξαφάνισαν» τον ωκεανό της Τηθύος. Τέλος στάθηκε στο ενδιαφέρον που έχει η περιοχή, τονίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να πρόσδωσει σ’ ένα νέο τοπίο, σε μια περιοχή όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, με την απαράμιλλης ομορφιάς φύση, την ιστορία τον πολιτισμό, τα ήθη έθιμα και τις παραδόσεις ,αλλά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα της.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η έκθεση που θα έχει διάρκεια τριών περίπου μηνών, πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα κι ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος