Ένα συλλογικό αρχείο ιστορίας και μνήμης για το Χαλάνδρι

Την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο και το Χαλάνδρι διοργανώνουν το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και οι εταίροι του προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T. στις 3 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπεύθυνο για το Cultural H.ID.RA.N.T. αντιδήμαρχο κ. Κώστα Γερολυμάτο, την Ιουλία Σκουνάκη εκ μέρους του MedINA, τον Γιάννη Στογιαννίδη, επίκουρο καθηγητή ιστορίας και διαχείρισης αρχείων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), και τη Νάση Σιαφάκα από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλαδρίου.

Το ψηφιακό θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό από τις αρχές Μαΐου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα να συσταθεί ένα συλλογικό αρχείο, που θα αναλάβει να διαχειριστεί και να αναπτύξει η τοπική κοινότητα του Χαλανδρίου ανάλογα με τις ανάγκες και τα οράματά της.

Ο αρχικός πυρήνας του αρχείου δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Cultural H.ID.RA.N.T. υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και με τη συνεργασία τοπικών ομάδων (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς), δημόσιων και επιστημονικών φορέων (ΕΥΔΑΠ, Δήμος Χαλανδρίου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Το ψηφιακό τοπικό αρχείο φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές του σελίδες υλικό, τεκμήρια και μαρτυρίες γύρω από τη θεματική «Αδριάνειο υδραγωγείο – Χαλάνδρι – Νερό», που μέχρι τώρα βρίσκονταν διάσπαρτα σε άλλες ψηφιακές βάσεις, αρχεία δημόσιων φορέων, τοπικών ομάδων, ιδιωτικές συλλογές κ.λπ. Η ηλεκτρονική αυτή πύλη φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο αναφοράς και ελεύθερης πρόσβασης σε πηγές για το Αδριάνειο και πλευρές της τοπικής ιστορίας λειτουργώντας σαν τροφοδότης για την παραγωγή νέας γνώσης προερχόμενη από την πόλη και τους κατοίκους της.

Για την ενίσχυση του συμμετοχικού και δημιουργικού χαρακτήρα του Τοπικού Αρχείου, υπάρχει πρόβλεψη στην Πλατφόρμα (ιστότοπο) του να φιλοξενούνται και θεματικές αφηγήσεις («ψηφιακές ιστορίες») που γράφονται από ειδικούς, τοπικούς φορείς και κατοίκους του Χαλανδρίου και παρουσιάζονται με πολυμεσικό τρόπο (κείμενο, εικόνα, οπτικοακουστικό υλικό). Επιχειρείται, με τον τρόπο αυτό, να ανοίξει η τοπική κοινωνία «διάλογο» με το Αρχείο, να θέσει τα δικά της ερωτήματα έρευνας, να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του με τεκμήρια και μαρτυρίες. Έτσι, το αρχείο μετασχηματίζεται σε ένα δυναμικό εργαλείο ιστορίας και μνήμης και μια ελεύθερα προσβάσιμη, εύχρηστη διαδικτυακή πηγή γνώσης και έμπνευσης για το ευρύ κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος