ΕΛΣ: Πρόσκληση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»

Array

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις προσκαλούν τις Διευθύνσεις Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την επικράτεια να δηλώσουν συμμετοχή στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα ταξιδέψει σε 85 σχολεία διά ζώσης και σε 900 ψηφιακά σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ξενάγηση των εφήβων στον γοητευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών μεθόδων που θα μυήσουν τους μαθητές με συναρπαστικό τρόπο στη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής ενός έργου όπερας. Στο πλαίσιο της δράσης θα παρουσιαστεί η νέα διαδραστική παράσταση όπερας Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη.

Το πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους – ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων του σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους στο νέο διαδραστικό έργο Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια φρέσκια και ξεκαρδιστική ματιά, ενώ πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκδοχή του ίδιου προγράμματος θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022 προκειμένου να ενταχθεί το Γυμνάσιό τους στη λίστα με τα υποψήφια σχολεία για την παρακολούθηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα:

https://forms.office.com/r/jsJVkt2PWY
* Οι παραστάσεις όπερας θα πραγματοποιούνται στον χώρο του σχολείου ή σε κάποιον χώρο σχετικών εκδηλώσεων στην εκάστοτε περιοχή.
** Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση της παράστασης είναι δωρεάν.
Πληροφορίες: education@nationalopera.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος