ΕΛΣ: Ο «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό έκανε πρεμιέρα και εντυπωσίασε

Μία από τις ωραιότερες γαλλικές όπερες, τον «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Πιερ Ντυμουσσώ και σκηνοθεσία, χορογραφία, κινησιολογία Ρενάτο Τζανέλλα. Εξαιρετικοί οι Έλληνες και ξένοι μονωδοί συμμετέχουν στην διπλή διανομή. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στην πρεμιέρα.

Τι αντίτιμο πληρώνει κανείς όταν αφιερώνει τη ζωή του στη γνώση και την μελέτη, αφήνοντας να περάσουν τα χρόνια μακριά από τον  πραγματικό κόσμο και χωρίς αγάπη; Στον θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή κουλτούρα μύθο του «Φάουστ», που ο Σαρλ Γκουνό απέδωσε υπέροχα ως 5πρακτη όπερα το 1859, βρίσκεται η απάντηση: ο άνθρωπος, όσες γνώσεις και να ’χει, μυαλό δεν βάζει.

Την διεύθυνση της ορχήστρας της Λυρικής ανέλαβε ο βραβευμένος Γάλλος μαέστρος Πιερ Ντυμουσό, στη δεύτερη συνεργασία του με την εθνική μας όπερα μετά τη θαυμασία «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» το 2019.

Όπως ανέφερε «Η μουσική είναι φανταστική, ήταν η πρώτη τεράστια επιτυχία του Γκουνό. Μπορείς να διακρίνεις την παράδοση των Γάλλων συνθετών (του 18ου και 19ου αι.), να διακρίνεις την κληρονομία του Γκλουκ και του Μότσαρτ. Ο Γκουνό ήταν μεγάλος θαυμαστής του Μότσαρτ. Μπορείς να το νιώσεις στο τρόπο που γράφει για τα έγχορδα , ακολουθεί τον τρόπο του Μότσαρτ».

Tην παράσταση είχε σκηνοθετήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2012 ο χορογράφος Ρενάτο Τζανέλα, τότε διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τώρα παρουσιάζεται ανανεωμένη, με διαφορετική διανομή, στην σκηνή της αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Η Κατερίνα Πετσατώδη, βοηθός σκηνοθέτη λέει ότι «Είναι μια σύγχρονη αφαιρετική αντιμετώπιση όλου του έργου και εικαστικά αυτό είναι πάρα πολύ σαφές».

Τον Φάουστ ερμηνεύουν οι τενόροι Ίβαν Μαγκρί και Γιάννης Χριστόπουλος, τον Μεφιστοφελή οι κορυφαίοι Έλληνες βαθύφωνοι, Γιάννης Γιαννίσης, Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς και τη Μαργαρίτα μοιράζονται η Ιρίνα Λούνγκου και η Βασιλική Καραγιάννη. Η ωραία παράσταση θα επαναληφθεί στις 9, 10, 12, 14, 16 και 17 Απριλίου.

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος