Ελληνική παράδοση και τεχνολογία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μέσα από τους κύκλους πολλαπλών συναντήσεων εντός και εκτός των… τειχών της, φέτος συνομιλεί με την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία και διοργανώνει ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις και προγράμματα για παιδιά.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εργαστηρίων που διοργανώνει, αγκαλιάζει και τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και ομάδες με και χωρίς αναπηρία. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και σμίγει βουνό και θάλασσα!

Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!

Ελληνική παράδοση και τεχνολογία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ένα μουσικο-εικαστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών και παιδιά 8-11 ετών με μέτρια νοητική υστέρηση και τους γονείς τους. Τι χρώμα έχει η αγάπη; Tι μελωδία είναι η φιλία; Με εργαλείο τη μουσική και τα εικαστικά τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Μέσα από τους δρόμους της μουσικής και των εικαστικών, το νέο αυτό εργαστήριο της Στέγης δίνει την ευκαιρία στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και στους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα.

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα από το ομαδικό παιχνίδι και την καθοδήγηση εξειδικευμένων θεραπευτών, τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και λεπτές κινητικές ικανότητές τους και βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση. Αρχικά τα παιδιά γνωρίζουν διάφορα μουσικά όργανα, παράγοντας ήχους και μελωδίες. Ο ρυθμός είναι το βασικό συστατικό του εργαστηρίου και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εντάξουν καινούρια μουσικοκινητικά παιχνίδια στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά.

Συντελεστές: Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο – μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εικαστική θεραπεύτρια Ελένη Παλλέ.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Ημερομηνίες:

Τις Τετάρτες 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2015

Παιδιά 5-7 ετών: 16:00-18:00

Παιδιά 8-11 ετών: 18:00-20:00

Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο.

Ελληνική παράδοση και τεχνολογία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Generation D

Εργαστήρια ψηφιακής τέχνης για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες με αφορμή την έκθεση Digital Revolution.
Η μνημειώδης έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου το 2014, φιλοξενείται φέτος στη Στέγη, όπου μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις μεταμορφώσεις της τέχνης χάρη στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, από το 1970 έως σήμερα.

Εργαστήριο 3

Ένα βιβλίο που… φωτίζει και μιλάει!

Εργαστήριο δημιουργίας διαδραστικού pop-up βιβλίου για παιδιά

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά δημιουργούν ένα pop-up βιβλίο το οποίο λαμπυρίζει, τραγουδάει και κινείται! Αφού χωριστούν σε ομάδες, τα παιδιά εικονογραφούν μια ιστορία, κόβουν χαρτιά και τα τα ζωγραφίζουν, ενώ εξερευνούν μηχανισμούς για να κινήσουν τις χάρτινες ζωγραφιές τους. Έτσι, σχεδιάζουν τα δικά τους διαδραστικά βιβλία από χαρτί, δημιουργώντας μια συλλογική αφήγηση μέσα από σχέδια και χρώματα.

Τα παιδιά μαθαίνουν, επίσης, πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και εφευρίσκουν μοναδικούς τρόπους για να ενσωματώσουν λειτουργικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα –όπως LED και ηχειάκια– μέσα στα σχέδια και τα χρώματα της εικονογράφησης.

Οι χάρτινες κατασκευές που θα δημιουργήσουν, θα δεθούν σε ένα βιβλίο, το οποίο δεν θα είναι ένα συνηθισμένο pop-up βιβλίο, αλλά πιο διαδραστικό, πιο φωτεινό και πιο συναρπαστικό από ποτέ άλλοτε!

Απευθύνεται σε παιδιά από 9 έως 12 ετών.

Ημερομηνίες:

Τις Κυριακές 15, 22 και 29 Νοεμβρίου & 6 και 13 Δεκεμβρίου 2015.

Ώρες: 11:00-14:00

Συντελεστές: Μαρία Βαρελά, εικαστικός. Αφροδίτη Ψαρρά, εικαστικός.

ΜΟΥΣΙΚΗ/ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρικό εργαστήριο για τον μαγικό κόσμο της όπερας

Δεκέμβριος 2015

Ελληνική παράδοση και τεχνολογία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αφορμή η όπερα για παιδιά Η Βασίλισσα του Χιονιού, που παρουσιάζει ο Θοδωρής Αμπαζής εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Για παιδιά 8- 1 1 ετών.

Κόστος συμμετοχής: 36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)

Hack the Book

Φτιάξε το βιβλίο του μέλλοντος, σήμερα

Τι σημαίνει για εσάς βιβλίο; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα βιβλίο που να επεξεργάζεται το περιεχόμενό του; Ένα βιβλίο που να σας στέλνει μηνύματα; Ένα βιβλίο που να αισθάνεται;

Ελληνική παράδοση και τεχνολογία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρώτο Βook Hackathon που διοργανώνεται στην Ελλάδα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν και να επανασχεδιάσουν το βιβλίο, πέρα από το βιβλίο, μαζί με καλλιτέχνες, designers, εκδότες, συγγραφείς, ποιητές, προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες, hackers, το δίκτυο Europeana Space και την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

 Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν.

 Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mailto:hackthebook@sgt.gr

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια ιστορία θα σας πω..

Δεκέμβριος 2015

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Στέγη φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, σ’ ένα εργαστήριο αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών!

Με στόχο το δέσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους, στο εργαστήριο αυτό μοιραζόμαστε ιστορίες, τις καταγράφουμε,  τις εικονογραφούμε και τις ηχογραφούμε. Δύο διαφορετικές γενιές συναντιούνται με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνάνε προσωπικά αντικείμενα ή φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήριο οι μεγαλύτεροι.

Για παιδιά 5-8 ετών

Κόστος συμμετοχής: 25 € για το κάθε παιδί και 25 € για τον κάθε ενήλικα (και για τις πέντε συναντήσεις)

*Ευχαριστούμε θερμά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διέθεσε αποκλειστικά στο ert.gr το βίντεο με όλα τα προγράμματα που διοργανώνονται στους χώρους του.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα

Πληροφορίες – κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Email: info@sgt.gr

Τηλ.: 213 017 8002

Της Ασπασίας Κακολύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος