Ελεύθερη είσοδος σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (video)

Δωρεάν είσοδος σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - 5-8μ.μ ελεύθερη είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης

Ελεύθερη είναι σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία του κράτους με αφορμή τον εορτασμό Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 26η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλη την Ελλάδα, με δωρεάν είσοδο και ποικίλες δράσεις. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές»

Πλήθος κόσμου, τουρίστες αλλά και κάτοικοι της Αττικής, έχουν συγκεντρωθεί, από το πρωί της Κυριακής, στο μουσείο της Ακρόπολης, περιμένοντας στην ουρά, προκειμένου να επισκεφτούν πρώτοι τον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, καθώς η είσοδος, για το συγκεκριμένο μουσείο, είναι δωρεάν μόνο από τις  5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Η φετινή θεματική, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει δύο άξονες:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.

Μουσεία – Εκδηλώσεις για σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 

 • Μουσείο Ακρόπολης: Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
 • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου
 • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και εργαστήρια από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου.
 • Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής: «Αρχαιότητες Αγ. Τριάδας και υδροβιότοπος Βουρκαρίου.
 • Αρχαιολογικός Χώρος Αιγοσθένων: Ξενάγηση στο αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων και στον αναστηλωμένο Νοτιοανατολικό Πύργο της ακρόπολης.
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Περιοδική έκθεση με τίτλο «Φαληρόθεν»
 • Μακρά Τείχη και πέριξ αυτών αρχαιότητες – Αστικές Πύλες Πειραιώς: Αρχαιολογικός περίπατος στα Μακρά Τείχη και σε μνημεία πέριξ αυτών.
 • Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: «Εορτασμός επετείου 100 χρόνων από την γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη» σε τρεις εκθεσιακούς χώρους.
 • Μουσείο Ηρακλειδών: «Συνομιλώντας με αναστηλωτές για την αναστήλωση»
 • Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του. Οι πολιτιστικές αξίες και η βιωσιμότητα ενός ιστορικού κτηρίου» – Αίθουσα εκδηλώσεων Κρίσπη, εκθεσιακοί χώροι και αυλές του Μουσείου.
 • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: «Τα εργοστάσια συναντιούνται…»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ