Έκθεση αγιογραφίας του Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό Μουσείο (video)

Η αγιογραφία είναι μια σκάλα που σε ανεβάζει στον ουρανό, μια ζωντανή προσευχή, λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης. Αντιπροσωπευτικά έργα από όλη την καλλιτεχνική του πορεία φιλοξενούνται σε περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στην έκθεση αγιογραφίας παρουσιάζονται έργα που φωτίζουν ολόκληρη την καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου. Προβάλλεται επίσης ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη, η σκηνοθεσία του οποίου ανήκει στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή περιγράφει στο video κάποια από τα έργα που φιλοξενούνται, εξηγεί την ιδιαιτερότητά τους και αναλύει τους σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του αγιογράφου.

Ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε το 1938 στην Τρικοκκιά Γρεβενών και ανατράφηκε στο ορφανοτροφείο Γρεβενών και στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Το 1963 εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1965 με βραβείο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων.

Έχοντας μελετήσει σε βάθος το σύνολο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής επέλεξε στο έργο του ένα ύφος που ακολουθεί το πρότυπο της «πλατιάς τεχνοτροπίας» της Μακεδονικής Σχολής με λαμπερά, έντονα χρώματα.

Παράλληλα επιχείρησε να ανανεώσει τη βυζαντινή εικονογραφία εμπλουτίζοντάς την με νέους εικονογραφικούς τύπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τύποι της Παναγίας της Στοργής, και του Ιησού Χριστού Δημιουργού του Σύμπαντος.

Τις αρετές που οφείλει να έχει ένας αγιογράφος περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Γρηγόρης Μπαλογιάννης.

Ο  Γρηγόρης Μπαλογιάννης υπήρξε αγαπημένος μαθητής και συνεργάτης του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Ο Κόντογλου είχε γράψει γι’ αυτόν ότι είναι «ένας νέος με φωτιά και καλό χαρακτήρα», ενώ ο Μπαλογιάννης στο video αποκαλεί τον Κόντογλου «πνευματικό του πατέρα».

Ο  Γρηγόρης Μπαλογιάννης συνεργάστηκε με τον Φώτη Κόντογλου στην αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου Πατησίων μεταξύ 1963-1965 και με τον Κώστα Γεωργακόπουλο στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βούλα Αττικής.

Ιστόρησε πλήθος ενοριακών ναών σε όλη την Ελλάδα, φιλοτέχνησε τέμπλα και φορητές εικόνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ύφους του αποτελούν οι ναοί Αγίας Σοφίας Ψυχικού (1973), Παναγίας Μαρμαριώτισσας (1976) και Αγίου Ελευθερίου στο Χαλάνδρι (1998-2001), Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (1968), Τιμίου Σταυρού Χολαργού (1973-1974), Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης (1979-1982) κ.ά.

Ο Γρηγόρης Μπαλογιάννης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και καλλιτέχνη καθώς από ένα μικρό ορφανό αγόρι που επέζησε στη λαίλαπα του πολέμου κατάφερε να εξελιχθεί σε σημαντικό αγιογράφο, με πρωτότυπο εκφραστικό ιδίωμα, λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος και ιστορικός τέχνης Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

Οι σκηνές στα video με τον κ. Μπαλογιάννη να ζωγραφίζει στο εργαστήριό του και από το εσωτερικό των Ιερών Ναών είναι από το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Κωνσταντόπουλου που προβάλλεται στην έκθεση.

ΙΝΦΟ:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Έως τις 13 Ιανουαρίου 2019.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος