Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στο Σπίτι της Κύπρου

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα», που περιλαμβάνουν την ομαδική εικαστική έκθεση «New Era Eaudesea» και συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης», διοργανώνουν την Πέμπτη 10 Μαρτίου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Σπίτι της Κύπρου.

– Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:00 στην πρεσβεία Σπίτι της Κύπρου, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν τα αίτια και τις συνέπειες του παγκόσμιου δράματος, που εκδηλώνεται ως απότοκος της εμπόλεμης σύρραξης και κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Μέση Ανατολή.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στο Σπίτι της Κύπρου
Eρατώ Χατζησάββα-Φωτιά και φόβος στην ευδαίμονα Σύρια 2016

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ θα συμμετάσχουν οι: Ιωάννης Μουζάλας – Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης– καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,  πρέσβης Στέλιος Περράκης– καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης,  Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ– καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής του ΠΜΣ-Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, Ηρακλής Μοσκώφ– εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Καραποστόλης– καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ως συντονιστής.

– Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκθέσεων της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 20:00. Ζωγράφοι, εικαστικοί, γλύπτες επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσω της ιδιαίτερης εικαστικής γλώσσας και των διαφορετικών φορμών της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών, τον ξεριζωμό λαών από τον τόπο τους και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού χώρου-τόπου.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στο Σπίτι της Κύπρου
Ειρήνη Μπαζάρα – Η Σχεδία της Μέδουσας, 2016

Οι 16 καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου,  Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

 «…Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφ’ όσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού.»αναφέρει η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης.

Τις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» στο Σπίτι της Κύπρου
Χρίστος Μιχαηλίδης – Άτιτλο, 2016

info

Διάρκεια έκθεσης: 11 – 24 Μαρτίου 2016

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη, 10:00-18:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00-15:30

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος