Εκδήλωση αφιερωμένη στις απεικονίσεις της Φύσης στη Μουσική στο Τελλόγλειο

Μία εκδήλωση αφιερωμένη στις απεικονίσεις της Φύσης στη Μουσική, θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιάννης Μουρέλος, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου την Τρίτη 16 Απριλίου στις 19:00.

Η Μουσική αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή τέχνη, καθότι χρησιμοποιεί εντελώς αφηρημένα υλικά μέσα από τη διάσταση του χρόνου. Διαγείρει συθέμελα τις αισθήσεις στο σύνολό τους, ίσως επειδή δεν ενέχει οπτική διάσταση. Ως προς αυτό δε, διαφέρει εκ διαμέτρου από τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική και γλυπτική.

Η εκδήλωση διαθέτει ακουστικό αλλά και οπτικό σκέλος, καθώς θα μεταφερθούμε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών, ακούγοντας (και βλέποντας) φημισμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται δυστυχώς εν ζωή. Η επιλογή έγινε με ιδιαίτερα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ένα απάνθισμα του δευτέρου ημίσεως του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα σε επίπεδο καλλιτεχνών και συμφωνικών συνόλων. Όλα, ανεξαιρέτως, τα παραδείγματα προέρχονται από τον χώρο του συμφωνικού ρεπερτορίου. Από δομικής απόψεως, η βραδιά υιοθετεί τη θεωρία των τεσσάρων στοιχείων και χωρίζεται στα ακόλουθα τέσσερα μέρη: Αέρας, Γη, Φωτιά, Νερό με τα αντίστοιχα μουσικά παραδείγματα.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά

  • Εικόνα: Raoul Dufy – Orchestra, 1942,  Bridgestone Museum of Art Tokyo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος