Τα Ίχνη «ταξιδεύουν» στο Ευρωκοινοβούλιο

Αφού απέσπασε τη διάκριση “Special mention for documentary” στο 12ο London Greek Film Festival, το ντοκιμαντέρ Ίχνη του Advanced Media Institute συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη, με επόμενο σταθμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ντοκιμαντέρ του Advanced Media Institute, κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, θα προβληθεί στις 13 Νοεμβρίου στην καρδιά της Ευρώπης, με σκοπό την επαναφορά στο ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές, προσκήνιο της ιστορίας των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Κεντρικό ζήτημα ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, τοπική ώρα, στην Αίθουσα ASP3G3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Λίγα λόγια για τα Ίχνη

Τα Ίχνη, μία ανεξάρτητη παραγωγή του Advanced Media Institute, ξεκίνησαν το διεθνές ταξίδι τους με τη συμμετοχή τους στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, όπου και έτυχαν θερμής υποδοχής. Ακολούθησε πληθώρα προβολών σε Κύπρο και Ελλάδα, με συζητήσεις με το κοινό να πλαισιώνουν κάθε προβολή.

Τα Ίχνη «ταξιδεύουν» στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Σοφία Ιορδανίδου, υπεύθυνη Έρευνας και Παραγωγής του ντοκιμαντέρ, Αναπλ. Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, παραλαμβάνει το βραβείο στο London Greek Film Festival

Στο ντοκιμαντέρ Ίχνη, συγγενείς των αγνοουμένων, δημοσιογράφοι και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό επαναφέρουν και αναλύουν το ζήτημα των Αγνοουμένων. Δείχνουν ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει. Υπογραμμίζουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας που εξακολουθεί να μη διευκολύνει την ιστορική έρευνα για τον εντοπισμό των Κυπρίων στρατιωτών και πολιτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αναδεικνύουν την υποχρέωση των διεθνών οργανισμών να πιέσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της. Υπενθυμίζουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες της κυπριακής πλευράς που, στο όνομα της συμφιλίωσης, δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, παράλληλα με τους αγνοούμενους, αναδεικνύεται η περιπέτεια των αρχαίων και θρησκευτικών κειμηλίων που εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν ή πουλήθηκαν στο εξωτερικό με ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων.

«Ανάσα ζωτικής σημασίας για την Ιστορία»

Την ελπίδα ότι η προβολή στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μία από τις «ανάσες» που μπορούν να αποδειχθούν ζωτικής και καθοριστικής σημασίας για την Ιστορία, εκφράζει η Σοφία Ιορδανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως μας είπε η υπεύθυνη Έρευνας και Παραγωγής του ντοκιμαντέρ, εξαρχής πίστευε στην ουσία του εγχειρήματος και δεσμεύτηκε ότι για έναν ολόκληρο χρόνο θα ταξίδευε με τα «Ίχνη» στη… βαλίτσα της, για να συζητήσει το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απήχηση που έχουν μέχρι τώρα τα «Ίχνη» είναι ανέλπιστη, αναφέρει η κυρία Ιορδανίδου. Ο κόσμος «συγκινείται από μια πληγή που παραμένει ανοιχτή σχεδόν μισό αιώνα και εμπλέκεται στη συζήτηση, θυμάται, επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι “η λήθη ουδέποτε κατάφερε να γίνει λύση”». Ταυτόχρονα, λειτουργεί και σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης, «προκαλώντας δημόσια πρόσωπα να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που έχει κλείσει».

Αναφορικά με την αξία της ερευνητικής δημοσιογραφίας, επισημαίνει πως η ανάγκη για αξιόπιστη δημοσιογραφία που υποστηρίζει τον πολίτη δεν έλειψε ποτέ. Ωστόσο, σήμερα δυσκόλεψαν τρομερά οι συνθήκες παραγωγής της «λόγω του ότι η εξουσία, σε κάθε της μορφή, έχει γίνει πολύ πιο απόμακρη και “θωρακισμένη”» – ένας παραπάνω λόγος «για να στραφούμε όλοι –ακαδημαϊκοί κι επαγγελματίες του χώρου της ενημέρωσης– προς την ερευνητική δημοσιογραφία».

Όσο για τα ντοκιμαντέρ, αυτά αποτελούν ένα σχετικά φθηνό και φιλικό προς το κοινό μέσο για να περιγράψεις και να αποκαλύψεις μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, συνεχίζει η ίδια, χαρακτηρίζοντάς τα ως «πολυεργαλεία» της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

Τα Ίχνη «ταξιδεύουν» στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο ντοκιμαντέρ Ίχνη εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι εξής: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης (δικηγόρος, κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Χρήστος Αλεξάνδρου (ιστορικός), Μαρία Καρεφυλλίδου (αδελφή αγνοουμένου), Κώστας Κατσαρός (νομικός σύμβουλος Αρχιεπισκοπής), Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ (τουρκοκύπριος δημοσιογράφος), Αλφρέντ Μωρίς Ντε Ζάγιας (νομικός, ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ), Ανδρέας Παράσχος (δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου), Δρ. Δέσποινα Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου), Κυριάκος Κολοβός, (υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας).

Τα Ίχνη «ταξιδεύουν» στο Ευρωκοινοβούλιο

Διάρκεια: 40 λεπτά
Παραγωγή: Advanced Media Institute, 2018
Σκηνοθεσία: Θάνος Τσάντας
Σενάριο: Άρης Χατζηστεφάνου
Έρευνα και τεκμηρίωση: Λεωνίδας Βατικιώτης
Φωτογραφία: Θάνος Τσάντας
Έρευνα και παραγωγή: Σοφία Ιορδανίδου

Τα Ίχνη «ταξιδεύουν» στο Ευρωκοινοβούλιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος