Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)

Ο Carlos A. Picon, Διευθύνων Επιμελητής του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης ΜΕΤ, μας ξεναγεί σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που λαμβάνει χώρα στο ΜΕΤ “Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου”.

[tabby title=”Ελληνικά”]

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Carlos A. Picon: «Όταν είμαι στα Ελληνικά νησιά αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου το… ελληνικό πνεύμα ταυτίζεται με το δικό μου»

Της Μαρίας Χριστίνας Μπακλαβά    Έχουν περάσει 146 χρόνια από τότε που εγκαινιάστηκε το Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art) από μία ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ινστιτούτο τέχνης, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά.

Σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι κατά το οικονομικό έτος 2015 θα έφτανε το ρεκόρ επισκεψιμότητας των 6,3 εκατομμυρίων επισκεπτών, όχι μόνο από τους πέντε δήμους της πόλης της Νέας Υόρκης, την τοπική τρικρατική περιοχή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απ΄ όλο τον κόσμο που συρρέουν καθημερινά για να θαυμάσουν συλλογές του οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του μουσείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στις 18 Απριλίου Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)2016 και θα διαρκέσει έως και την 17 Ιουλίου 2016 με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» (Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World) όπου παρουσιάζονται τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, από τον Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα (The Tisch Galleries -Γκαλερί 899-, 2ος όροφος, 5η λεωφόρος, Μανχάταν).

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Ο Carlos A. Picon, Διευθύνων Επιμελητής του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) και η δημοσιογράφος Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)Ήδη η έκθεση έχει πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές από τα ΜΜΕ όπως το υπέροχο άρθρο που έγραψαν οι New York Times. Διοργανώθηκε από τον Carlos A. Picon, Διευθύνοντα Επιμελητή του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του μουσείου και τον Seán Hemingway.

Εμείς γνωρίσαμε τον Carlos A. Picon που επί 26 συναπτά έτη εργάζεται για το ΜΕΤ και ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του, την έκθεση με τίτλο το «Ελληνικό Θαύμα» (11/3/1993 23/5/1993) και αφορούσε στην κλασική ελληνική τέχνη. Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1970 επισκέπτεται την Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο.

Με διάχυτη την αγάπη του για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, αφού ξενάγησε το ert.gr στο τμήμα ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, μίλησε γι΄ αυτή τη διεθνή έκθεση δανεισμένων εκθεμάτων -για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες- που εστιάζει στον εκπληκτικό πλούτο, την εξαιρετική δεξιοτεχνία και τα τεχνικά επιτεύγματα της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.).

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αδιάκοπα τα τελευταία 6 χρόνια για την πραγματοποίησή της, με αφορμή το γεγονός ότι το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο -τα περίφημα γλυπτά του οποίου αποτελούν περίπου και το 1/3 των εκθεμάτων- έπρεπε να κλείσει για μετασκευές.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Carlos A. Picon, Διευθύνων Επιμελητής του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του ΜΕΤ (Ν. Υόρκη)

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En) “Το κοινό έχει μεγάλη εκτίμηση για την αρχαία ελληνική τέχνη κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τις κατάμεστες αίθουσες που εκθέτουν τις ελληνικές συλλογές”.

Κατά την ξενάγησή μας από τον Carlos A. Picon, διαπιστώσαμε τον ενθουσιασμό του κόσμου που του εξέφραζε τον θαυμασμό του λέγοντας ότι εκτιμούν πάρα πολύ την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει να μαζευτούν όλα αυτά τα αριστουργήματα κάτω από την ίδια στέγη. «Το κοινό έχει μεγάλη εκτίμηση για την αρχαία ελληνική τέχνη κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τις κατάμεστες αίθουσες που εκθέτουν τις ελληνικές συλλογές. Είναι από τις πιο αγαπημένες και περισσότερο επισκέψιμες σε όλο το μουσείο. Το κοινό καταλαβαίνει ότι η αρχαία ελληνική τέχνη είναι διαχρονική και είναι ένας από τους λόγους που εκτιμάται».

Μας εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που το θέμα της ελληνιστικής τέχνης έχει παρουσιαστεί σε τέτοια μεγάλη βαθμίδα, γιατί ενώ έχουν γίνει εκθέσεις για τον Μ. Αλέξανδρο και για την Κλεοπάτρα, δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε μια έκθεση για τους περίπου τρεις αιώνες μεταξύ αυτών των δύο προσωπικοτήτων. Παρατηρώντας δε ότι «η ελληνιστική εποχή είναι μια από τις πιο πολύπλοκες περιόδους όσον αφορά στην πολιτική και στην ιστορία, κι αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι αυτή η εποχή συγκρίνεται με τη σημερινή».

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Μέρος κεφαλής νέου, Ελληνιστική περίοδος, 2ος αιώνας π.Χ., Antikensammlung, Staatliche Museen zu Berlin (AvP VII 283)

Στο ερώτημά μας για τις δυσκολίες στη διοργάνωση μιας τέτοιας έκθεσης, ο κ. Picon μάς εξήγησε ότι πρέπει να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις των δανειστών (οργανισμών και προσώπων) που έχουν δανείσει τα έργα που έχουν στην κυριότητά τους και επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η διπλωματία για τα έργα που θέλεις να συμπεριληφθούν στην έκθεση, άλλωστε «χωρίς τα δανειζόμενα έργα δεν υπάρχει έκθεση».

Ο Carlos A. Picon αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ΜΕΤ με την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και τα διάφορα ελληνικά μουσεία όπως επίσης και με την συνεργασία με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που στήριξε την εν λόγω έκθεση, αλλά και άλλοτε με το Ίδρυμα Ωνάση το οποίο οργανώνει και δικές του εκθέσεις στον δικό τους χώρο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται περισσότερα από 265 εκλεκτά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν:

  • γλυπτά από μάρμαρο,
  • ορείχαλκο και πηλό,
  • χρυσά κοσμήματα,
  • γυάλινα αγγεία,
  • έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και
  • πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα.

Η αρχαία πόλη της Περγάμου (γνωστή σήμερα στην Τουρκία ως Bergama) ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών που εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα τηςΤα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En) Μικράς Ασίας.

Εκπροσωπούνται, επίσης, πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία στην Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Ιταλίας, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μαρόκο, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσων αντικειμένων που είναι η πρώτη φορά που απομακρύνθηκαν από τις μουσειακές συλλογές τους.

Ο Carlos A. Picon μας ξεπροβόδισε με μία έκπληξη λέγοντας ότι το περίλαμπρο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου θα παραμείνει στο μουσείο για αρκετά χρόνια ακόμα, οπότε οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν ένα επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. «Σκοπός μας είναι το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου να αποτελεί το πρώτο καλωσόρισμα για τους επισκέπτες του μουσείου», μας είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Επιμελητής του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του ΜΕΤ.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Betsy and Edward Cohen /Areté Fondation.

Εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται δωρεάν με την είσοδο στο μουσείο, περιλαμβάνουν εκθεσιακές περιηγήσεις, το πρόγραμμα «Picture This!» στις 12 Μαΐου 2016 για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, όπως και ένα διήμερο διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Μαΐου 2016.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Met , όπως και στα Facebook, Instagram και Twitter με το hashtag #MetPergamon.


Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Ευχαριστούμε τη δημοσιογράφο Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά για το ρεπορτάζ που διέθεσε στο ert.gr  

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)

[tabby title=”English”]

“Ancient Greek art is timeless”

By Maria Christina Baklava   

Carlos A. Picón, Curator in Charge of the Metropolitan Museum’s Department of Greek and Roman Art, guides us through “Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World”, one of the most significant current exhibitions at The Met.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Carlos A. Picon: “I feel very much at home when I visit the Greek islands… I think the Greek temperament is very close to mine.”

The Metropolitan Museum of Art was founded 146 years ago by a group of people wishing to establish in the United States, an art institution equal to the ones in Europe. They certainly could not have foreseen that in the year 2015 visitors would reach a record number of 6.3 million. Audiences come from the five boroughs that comprise New York City, the neighboring states of New Jersey and Connecticut as well as the rest of the United States, and all around the world to admire collections of more than 2 million artworks representing all civilizations of all historical periods.

The exhibition “Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World” (April 16-July 17, 2016) bringing together three centuries of Greek art from Alexander the Great to Cleopatra, may be considered as one of the most significant ones. [The Tisch Galleries (Gallery 899), 2nd floor, The Met Fifth Avenue, Manhattan].

Organized by Carlos A. Picón, Curator in Charge of the Metropolitan Museum’s DepartmentΤα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En) of Greek and Roman Art and curator Seán Hemingway, the show has already received excellent reviews including an enthusiastic one on The New York Times.

Carlos A. Picón has been with The Met for more than 26 years. He is from Puerto Rico and has been visiting Greece at least once a year since the early 1970s. In 1993, in cooperation with his Greek colleagues, he put together “The Greek Miracle”, an exhibition on Greek classical art.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Carlos A. Picon & Maria Christina Baklava

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)With his love for Greece and the Greek civilization more than apparent, he guided ert.gr through the museum’s Department of Greek and Roman art and the current international exhibition–held in the United States for the first time–focusing on the amazing wealth, exceptional mastery and technological feats of the Hellenistic period (323-330 BC). Mr. Picón and his team of curatorial staff made this show possible after having worked for the last 6 years, given that the Pergamon Museum in Berlin, whose celebrated sculptures comprise approximately one-third of the works on view, has been closed for renovations.

During our tour, we met excited audiences who expressed their keen interest in the works and recognized the great effort that has brought together these masterpieces under the same roof for the first time.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)
Carlos A. Picon

“Americans have always been interested in ancient Greek art. We know this from the 15 years we’ve been showing the Greek collection. It’s been one of the most favorite and most often visited parts of the museum since we started reinstalling the Greek and Roman Galleries. There is something timeless about it that has brought audiences back, over and over again.”

Mr. Picón explained that this is the first time that the Hellenistic period art is presented to such an Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)extent. There have been shows focused on Alexander the Great and Cleopatra but never one dedicated to the years between the two personalities. “The Hellenistic period is a rather complicated one from a political and historical point of view. We could say it is similar to ours”, he said.

As for the challenges one faces when putting together such an exhibition, he explained that one has to meet the expectations of the institutions–either public or private–where the objects are borrowed from. He also pointed out that diplomacy is of the utmost importance in such cases, given that “without the borrowed objects there can be no show”.

Carlos A. Picón underlined the excellent cooperation of The Met with the Greek Archaeological Service, Greek museums and institutions such as the Stavros Niarchos Foundation the present show’s main sponsor, or the Onassis Foundation.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)The current exhibition brings together more than 265 exquisite objects that were created through the patronage of the royal courts of the Hellenistic kingdoms, with an emphasis on the ancient city of Pergamon. Examples in diverse media—from marble, bronze, and terracotta sculptures to gold jewelry, vessels of glass and engraved gems, and precious metals and coins—reveal the enduring legacy of Hellenistic artists and their profound influence on Roman art. The ancient city of Pergamon (now known as Bergama, in present-day Turkey) was the capital of the Attalid Dynasty that ruled over large parts of Asia Minor. Numerous prominent museums in Greece, the Republic of Italy, other European countries, Morocco, Tunisia, and the United States are also represented in the show, often through objects that have never before left Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)their museum collections.

We took our leave of Mr. Picón with the promise that the glorious marble statue of Athena Parthenos will remain in the museum for many years to come, welcoming visitors and offering them the chance to admire a masterpiece of the ancient Greek art.

The exhibition is made possible by the Stavros Niarchos Foundation and Betsy and Edward Cohen / Areté Foundation.

Τα “θαύματα” της Περγάμου στη Νέα Υόρκη -Μία ξενάγηση στο ΜΕΤ (Gr/En)

Education programs, which are free with museum admission, include exhibition tours, a “Picture This!” program on May 12 for visitors who are blind or partially sighted, and a two-day international symposium held on May 4 and 5, 2016.

The exhibition is featured on The Met’s website, as well as on Facebook, Instagram and Twitter via the hashtag #MetPergamon.


We are very grateful to Maria Christina Baklava for very kindly offering us her story 

[tabbyending]
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος