Σε δημοπρασία το μανιφέστο γραμμένο από την δολοφόνο του Μαρά

Το μανιφέστο που συνέταξε η δολοφόνος του Γάλλου επαναστάτη Ζαν-Πωλ Μαρά (1743-1793), Σαρλότ Κορντέ, θα δημοπρατηθεί την Κυριακή στις Βερσαλίες, μια ασυνήθιστη πώληση ενός σημαντικού ιστορικού εγγράφου.

Ο οίκος δημοπρασιών Osenat ανέφερε την πώληση αυτή καθώς και τη δημοπρασία των εγγράφων του ίδιου του Μαρά. Γεννημένη σε οικογένεια ευγενών αλλά χωρίς περιουσία, η Σαρλότ Κορντέ έδειξε από πολύ νωρίς έναν ανεξάρτητο χαρακτήρα και ένα πάθος για την πολιτική, σε μια εποχή που η Γαλλία ζούσε πολύ ταραγμένους καιρούς, μετά το ξέσπασμα της επανάστασης το 1789. Στις 13 Ιουλίου 1793, η νεαρή αυτή γυναίκα κατάφερε να εισέλθει στα δωμάτια του Μαρά, τον οποίο μαχαίρωσε ενώ ο επαναστάτης βρισκόταν στην μπανιέρα του. Χρόνια αργότερα, ο νεοκλασικός ζωγράφος Νταβίντ απαθανάτισε τη σκηνή σε έναν διάσημο πίνακα.

Η Κορντέ ήταν μόλις 24 ετών όταν διέπραξε τη δολοφονία, και συν τοις άλλοις είχε μαζί της μια τρισέλιδη «Διακήρυξη για τους Γάλλους φίλους του νόμου και της ειρήνης», η οποία πωλείται σήμερα. Σε αυτό το έγγραφο, η Κορντέ δηλώνει υποστηρίκτρια των επαναστατικών αρχών, αλλά εξοργίζεται από τη βία που επικρατούσε σε όλη τη χώρα, με συνοπτικές εκτελέσεις και γκιλοτίνες στο Παρίσι. Η νεαρή γυναίκα είχε εγκαταλείψει την περιοχή καταγωγής της, τη Νορμανδία, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία. Αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα στις 17 Ιουλίου 1793. Το έγγραφο βρισκόταν πάντα στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών από τις αρχές του 19ου αιώνα και η τιμή του εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Ο Μαρά, γιατρός και δημοσιογράφος, ηγέτης της παράταξης του Βουνού στην επαναστατική Συνέλευση, ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τη βία εκείνων των μηνών, την οποία ενθάρρυνε από τις σελίδες του “El Amigo del Pueblo”. Ο οίκος δημοπρασιών Osenat προσφέρει προς πώληση ένα από τα φυλλάδιά του, που γράφτηκε τον Ιούνιο του 1790 για να δημοσιευτεί σε ένα άλλο εβδομαδιαίο περιοδικό, υπό τη διεύθυνση του επαναστάτη συντρόφου του Καμίγ Ντεμουλέν. Αποτελείται από επτά σελίδες και δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος