ΕΙΠ: Να σεβαστούν οι Ρώσοι εισβολείς τα ελληνικά τοπόσημα της Οδησσού

Βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και μερικές ημέρες, αλλά μιλάει καθημερινά με τους ανθρώπους που άφησε πίσω του στην Οδησσό. Ο ιστορικός Σωφρόνης Παραδεισόπουλος ζει στο μεγάλο ουκρανικό λιμάνι περισσότερα από 25 χρόνια. Υπεύθυνος αρχικώς της Βιβλιοθήκης, διευθύνει από το 2001 το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) της Οδησσού. Σε ένα από τα τρία οικήματά του λειτουργεί από το 1994 το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο ιδρύθηκε το 1979 από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.

Ο κ. Παραδεισόπουλος γνωρίζει αρκετά από τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού –«περίπου 1.000 είναι οι Ουκρανοί με ελληνική καταγωγή στον νομό της Οδησσού», λέει ο ίδιος– και βεβαίως πολλούς από τους Έλληνες που εργάζονται εκεί. Ωστόσο, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, «η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αναχωρήσει από την πόλη, κυρίως τα γυναικόπαιδα», όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη Μάρω Βασιλειάδου, στην Καθημερινή.
Από τη στιγμή που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, τόσο το παράρτημα του ιδρύματος όσο και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας έχουν κλείσει. «Όσοι παραμένουν στην πόλη βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση», εξηγεί ο κ. Παραδεισόπουλος. «Ορισμένοι από τους υπαλλήλους του παραρτήματος, στις ώρες που η κυκλοφορία επιτρέπεται, πηγαίνουν στο μουσείο και ασχολούνται με την εκκένωση του. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία να προφυλαχθούν στα υπόγεια του κτιρίου κάποια από τα εκθέματα με ιστορική σημασία, καθώς επίσης τα αρχεία που αφορούν τη Φιλική Εταιρία και περιουσιακά στοιχεία», προσθέτει.
ΕΙΠ: Να σεβαστούν οι Ρώσοι εισβολείς τα ελληνικά τοπόσημα της Οδησσού

Πριν από τον πόλεμο, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο έφθαναν στην πλατεία Ελλήνων για να περάσουν την πόρτα ενός μουσείου που αποτελεί τοπόσημο για τον ελληνισμό της περιοχής. Η ιστορική είσοδος της κατοικίας που στεγάζει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό Κράσνι Περεούλοκ 18. Πρόκειται για το σπίτι του Έλληνα εμπόρου Γρηγορίου Ιωάννη Μαρασλή, πατέρα του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή, ο οποίος επίσης διετέλεσε επί πολλά χρόνια δήμαρχος της πόλης. «Η παρουσία του ελληνισμού είναι συνυφασμένη με την ίδρυση της Οδησσού», εξηγεί ο ιστορικός. «Στη συγκεκριμένη κατοικία, όπως γνωρίζουμε, συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας».

ΕΙΠ: Να σεβαστούν οι Ρώσοι εισβολείς τα ελληνικά τοπόσημα της Οδησσού
Τρεις είναι οι θεματικές ενότητες του μουσείου. Η πρώτη ξεκινά από την ίδρυση του λιμανιού στα τέλη του 18ου αι. και αναφέρεται στην οργάνωση της ελληνικής παροικίας εκεί. Η δεύτερη αρχίζει από το 1814 και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ενώ η τρίτη είναι συνδεδεμένη με τη δράση του Αλέξανδρου Υψηλάντη, από το 1820, οπότε ανέλαβε την αρχηγία της Εταιρείας, έως τη σύλληψή του στα μέσα του 1821. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται χάρτες, γκραβούρες, έγγραφα σε κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας και κατάλογοι των μελών της. Επίσης, χάρη στα πρωτότυπα εκθέματα που παρουσιάζονται στον πρώτο όροφο του μουσείου (επίπλωση και αντικείμενα εποχής), ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά σε ένα αστικό σπίτι των αρχών του 19ου αιώνα.
Την ίδια ώρα, στην  επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιδρύματος απευθύνουν έκκληση στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να σεβαστούν την σημασία και την ιστορία των Ελληνικών αυτών κτιρίων.  Αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Ευελπιστούμε οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής να σεβασθούν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό καθώς επίσης και την ιστορία και τη σημασία του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας”.

Πηγή: Καθημερινή, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος