Εικαστική έκθεση, περιβαλλοντική δράση και διημερίδα στη Λέσβο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δημιουργία» οργανώνουν την περιβαλλοντική δράση και την εικαστική έκθεση «Η βίωση της Ανέμελης άμμου» από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου στον Παλιό Μύλο και στο θεατράκι των Πύργων Θερμής στη Λέσβο και προσκαλούν το dreamideamachine resident Athens, να συμμετέχει με έξι εικαστικούς που επέλεξε από την έκθεση «nature, nature, nature Vol. 1» που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο, στο χώρο του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται για μία δράση ερευνητικού χαρακτήρα, που εστιάζει στην ανάδειξη μιας διαλεκτικής συνομιλίας μεταξύ του τόπου και των σύγχρονων εικαστικών μορφών και των εκφορών του θεωρητικού λόγου.

Αναπτύσσεται ως μία ιδέα ενός συλλογικού, πειραματικού δρώμενου δημόσιας σύγχρονης τέχνης όπου μπορούν να συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και θεωρητικοί (κοινωνιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης, μουσειολόγοι, λογοτέχνες) δημιουργώντας εναλλακτικές εικαστικές ιστορίες, αναπαραστάσεις και δρώμενα γύρω από την ιδέα της βίωσης του στοιχείου της άμμου και της θαλάσσιας ακτογραμμής.

Η άμμος και η ακτογραμμή αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία και σύμβολα της ελληνικής νησιωτικότητας, τα οποία μας καθοδηγούν να γνωρίσουμε τον τόπο, το τοπίο και τους ανθρώπους τους, αναμοχλεύοντας προσωπικά βιώματα και εμπειρίες. Ειδικότερα, οι ελληνικές ακτογραμμές και η άμμος, είναι αλληλένδετα στοιχεία στη φυσική-γεωλογική και πολιτισμική ιστορία ενός τόπου.

Το dreamideamachine resident Athens, είναι ένας χώρος που φιλοξενεί σύγχρονους εικαστικούς για να εργαστούν και να εκθέσουν το έργο τους.
Στην ενότητα «nature, nature, nature» που είναι work in progress και εξελίσσεται από την Αθήνα, στα Χανιά, την Μυτιλήνη, επικεντρώνεται σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την αστική φύση, το νερό, τη θάλασσα και τις ακτογραμμές. 
Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής που του αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη στη φύση και την ευτυχία που απορρέει από την εναρμόνισή του με αυτή, έξι σύγχρονοι εικαστικοί, δημιουργούν έργα με διαφορετικά  εκφραστικά μέσα: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, μικτή τεχνική – γλυπτική κι εγκαταστάσεις, με στόχο να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να ορθώσουν τη δική τους φωνή για την σπουδαιότητα της άμμου και η ακτογραμμής, κυρίαρχα σύμβολα της ελληνικής νησιωτικότητας.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν  στην έκθεση είναι οι: Γρηγορία Βρυττιά, Μαρία Γενιτσαρίου, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Χρύσα Σκορδάκη και Μαρία Σταμάτη.

Η εικαστικός Σοφία Κυριακού θα συμμετέχει ενεργά στο εικαστικό πεδίο με την εγκατάσταση των έργων in situ.

  • Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουλίου στον Παλιό Μύλο και στο Θεατράκι των Πύργων Θερμής στη Λέσβο, από τις 19:30 έως τις 22:00.
Εικαστική έκθεση, περιβαλλοντική δράση και διημερίδα στη Λέσβο
Γρηγορία Βρυττιά, Μέδουσα, 2020, σχέδιο σε χαρτί, 52 Χ 70 εκ.
Εικαστική έκθεση, περιβαλλοντική δράση και διημερίδα στη Λέσβο
Μαρία Γενιτσαρίου, ‘’Αργώ” Γιώργος Σεφέρης, 2021, Μελάνια και ιριδίζων μελάνι σε  χειροποίητο χαρτί Fabriano και χειροποίητα κομμάτια μαρμαρόκολας, Είδος γραφής: Διασκευή Μικρογράμματης επισεσυρμένης 11ος αιών. γραμμένη με φτερό, 42Χ30εκ.
Εικαστική έκθεση, περιβαλλοντική δράση και διημερίδα στη Λέσβο
Σοφία Κυριακού, Text, 2023, Συναρμογή με υλικά παραλίας, 24X14 εκ.
Εικαστική έκθεση, περιβαλλοντική δράση και διημερίδα στη Λέσβο
Δημήτρης Λεμπέσης, Landscape Around Greece I, 2012- , Έγχρωμη Φωτογραφία, 20 Χ 30 εκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος