Έφυγε ο Τοπόλ, o «Βιολιστής στη Στέγη»


Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο κορυφαίος Ισραηλινός ηθοποιός Τοπόλ (Chaim Topol) που έμεινε στην θεατρική και κινηματογραφική ιστορία ως ο «Βιολιστής στη Στέγη» λόγω της της χαρακτηριστικής ερμηνείας του στο ομώνυμο αμερικανικό μιούζικαλ στο οποίο ενσάρκωνε τον «Τέβγε» έναν φτωχό Εβραίο γαλατά που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να παντρέψει τις πέντε κόρες του εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στη χώρα του.

Την είδηση του θανάτου στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές χωρίς να κάνουν γνωστή την αιτία θανάτου. Τα τελευταία χρόνια είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Αποδέκτης δύο Χρυσών Σφαιρών και υποψήφιος για Όσκαρ και βραβείο Τόνι, ο Τοπόλ συγκαταλεγόταν επί μακρόν στους πλέον πολυβραβευμένους ηθοποιούς του Ισραήλ.

Το 2015, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό με το Βραβείο του Ισραήλ για επιτεύγματα ζωής, την πιο σημαντική τιμή της χώρας του. Ακόμα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δήλωνε ότι εξακολουθούσε να δέχεται αιτήσεις για να παίξει τον Τεβγε.

Έφυγε ο Τοπόλ, o «Βιολιστής στη Στέγη»
(AP Photo/Ariel Schalit)



Ο Τοπόλ ξεκίνησε την υποκριτική σε έναν θεατρικό θίασο του ισραηλινού στρατού τη δεκαετία του 1950, όπου γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Γκαλια. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην επιτυχημένη ισραηλινή ταινία Sallah Shabati του 1964, με θέμα τις δυσκολίες των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ. Η ταινία έγραψε ιστορία ως η πρώτη ισραηλινή ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ και χάρισε επίσης στον Topol την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα.

Έφυγε ο Τοπόλ, o «Βιολιστής στη Στέγη»
AP



Δύο χρόνια αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του στον αγγλόφωνο κινηματογράφο δίπλα στον Κέρκ Ντάγκλας στην ταινία “Cast a Giant Shadow”. Αλλά ο ρόλος της ζωής του ήρθε στο μιούζικαλ ” Βιολιστής στη Στέγη”, στο οποίο υποδύθηκε τον Εβραίο πατέρα που προσπαθεί να διατηρήσει τις πολιτιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του παρά την αναταραχή που πλήττει το ρωσικό shtetl τους.

Με την πλούσια φωνή του, τα λαϊκά ευφυολογήματα και την επιβλητική σκηνική του παρουσία, ο Τεβγε του Τοπόλ, που οδηγούσε το αμαξάκι του και παρέδιδε γάλα, βούτυρο και αυγά στους πλούσιους, έγινε δημοφιλής ήρωας στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο.

Αφού έπαιξε επί χρόνια τον Τέβγε στη σκηνή του Λονδίνου και του Μπρόντγουεϊ , κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική εκδοχή του 1971 σε σκηνοθεσία Norman Jewison, κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου και όντας υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Έχασε από τον Τζιν Χάκμαν στην ταινία “The French Connection”.

Ο Τοπολ έπαιξε τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές στη σκηνή, με τελευταία το 2009. Με τη βοήθεια μακιγιάζ και ενδυματολογίας, υποδύθηκε για πρώτη φορά τον κατά πολύ μεγαλύτερό του, πιο εύσωμο γαλατά στα 30 του και κυριολεκτικά γέρασε μέσα στο ρόλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος