«Έχει φώς η σκιά;» – Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»

Array

H Transatlantic Group παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της, η οποία βασίζεται στο έργο του Albert Camus, Ο Ξένος. Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου.

Ουσιαστική έμπνευση της παράστασης υπήρξαν τρεις σημειώσεις του συγγραφέα:

Ξένος – ποιος μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη;
Διανοούμενος – αυτός που χωρίζεται σε δύο. Χαίρομαι που είμαι
δύο. Ο ήλιος, μου έμαθε πως η ιστορία δεν είναι το παν.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του Ξένου μέσα από τις ρωγμές της μνήμης.

Όλες οι λέξεις και οι εκδοχές των γεγονότων στην ιστορία του Ξένου είναι σωστές αλλά όχι αληθινές. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο ναι και στο όχι, είναι ένας ουδέτερος αριθμός χωρίς το συν ή το πλην και δεν σχετίζεται με καμία αξία, αλλά μόνο με την ύπαρξη στην πιο απλή της κατάσταση. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ενοχή ούτε αθωότητα, ούτε βιογραφία, ούτε ψυχολογία, ούτε ποινικός κώδικας, είναι ο Μερσώ. Είναι η ύπαρξη, η προσωπική εμπειρία, η στιγμή, το αίμα, η λάμψη του ήλιου, η αλήθεια δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανήθικη. Η αλήθεια είναι υπαρξιακή. Αυτή την αλήθεια υπερασπίζεται ο Μερσώ, σιωπώντας.

«Έχει φώς η σκιά;» – Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»
© Karol Jarek

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου

Δραματουργική Επεξεργασία – Διασκευή: Karol Jarek

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Ηθοποιοί: Σπύρος Δέτσικας και Βασίλης Τρυφουλτσάνης

Επιμέλεια Φωτισμών – Φωτογραφία: Karol Jarek

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

copyright: © GALLIMARD

«Έχει φώς η σκιά;» – Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»
© Karol Jarek

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου στις 21:00 Παραστάσεις: από 10 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα & Tρίτη στις 21:00.

Χώρος: θέατρο Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/o-xenos-theatro-thiseion/

Λίγα λόγια για την ομάδα Transatlantic 

H καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τον φωτογράφο, φωτιστή και δραματολόγο του θεάτρου Karol Jarek και απο την ηθοποιό σκηνοθέτη και παιδαγωγό του θεάτρου Αλεξάνδρα Καζάζου. Η δραστηριότητα της ομάδας είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού, και κοινωνικού χαρακτήρα.

H μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας Αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης οπού η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες.

H δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.teatrandra.com.

Το καλοκαίρι του 2021 η Transatlantic παρουσίασε την πρώτη της παράσταση βασισμένη στις Χωρείες Χώρων του Ζώρζ Περέκ, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος