ΕΑΚ: Πρόσκληση συμμετοχών για ελληνική υποψηφιότητα στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας των Όσκαρ 2023

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) καλεί όλους τους κύριους παραγωγούς των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου για την κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας να υποβάλουν τις συμμετοχές τους στην ΕΑΚ έως την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022. Από την μυστική ψηφοφορία των μελών της ΕΑΚ θα προκύψει η πρόταση της στο ΥΠΠΟΑ για την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στα Όσκαρ.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνήσουν το συντομότερο με το info@hellenicfilmacademy.gr, ώστε να λάβουν τη φόρμα συμμετοχής και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και για τα υλικά που θα πρέπει να συνοδεύουν τις συμμετέχουσες ταινίες.

Να σημειωθεί πως με βάση το καταστατικό της ΕΑΚ, η συγκεκριμένη ψηφοφορία λαμβάνει χώρα σε αυτόνομη και μεταγενέστερη διαδικασία από αυτή της ανάδειξης των Βραβείων Ίρις, και πιθανόν να περιλαμβάνει και ταινίες που δεν συμμετείχαν στα Βραβεία της τρέχουσας χρονιάς.

Καλή επιτυχία σε όλες τις ταινίες!

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή μιας ταινίας (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation) στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας, σύμφωνα με τον κανονισμό ανάδειξης των 95ων Βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι:

α) να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 40 λεπτών

β) η παραγωγή της να έχει λάβει χώρα εκτός των ΗΠΑ

γ) η γλώσσα των διαλόγων της να είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% άλλη από την αγγλική

δ) να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε εμπορική διανομή στην Ελλάδα όχι νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2022 και όχι αργότερα από την 30η Νοεμβρίου 2022, καθώς και να προβάλλεται για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα ή να είχε αρχικά προγραμματιστεί η πρεμιέρα της σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αλλά τελικά να διατέθηκε μέσω εμπορικής υπηρεσίας διανομής ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand) – σε αυτή την περίπτωση, οι συντελεστές θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν στην Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου τόσο πρωτότυπα έγγραφα όσο και αγγλική μετάφραση των κυβερνητικών διατάξεων αναστολής λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς και των συμφωνιών για την πρώτη προγραμματισμένη προβολή σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα και για τη διανομή ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand) που εν τέλει πραγματοποιήθηκε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και με τις εξειδικευμένες προδιαγραφές (π.χ. τεχνικά κριτήρια) βλέπετε εδώ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο: RULE THIRTEEN, SPECIAL RULES FOR THE INTERNATIONAL FEATURE FILM AWARD.

Να σημειωθεί πως με την αίτηση συμμετοχής είναι απαραίτητη η αποστολή του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας που εκδίδεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος