Ε. Καραΐνδρου στο Πρώτο: Ζούμε μια πάρα πολύ οδυνηρή εποχή, σαν να έχουμε εθιστεί στο θάνατο – Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πλέον αξία (audio)

«Ζούμε μια πάρα πολύ οδυνηρή εποχή κι ακόμα δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχει. Κάθε μέρα ακούμε τόσα νούμερα, σαν να έχουμε εθιστεί στο θάνατο, ενώ πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές», τόνισε η καταξιωμένη, διεθνούς φήμης συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» με τον Έλενα Καραγιάννη, με αφορμή την παγκόσμια διάκρισή της για το σύνολο του έργου της στην κινηματογραφική μουσική.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει πλέον αξία», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία αλλά και στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών. «Στο “Μετέωρο βήμα του πελαργού”, ο Αγγελόπουλος σκηνοθέτησε προφητικά την πρώτη σκηνή με τους πνιγμένους ανθρώπους», επεσήμανε.

Ειδικότερα για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, η κυρία Καραΐνδρου υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2022 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον αδόκητο χαμό του, λέγοντας πως υπάρχουν σκέψεις και σχέδια να δώσει συναυλίες μετά από αιτήματα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά η ίδια είναι επιφυλακτική λόγω της απώλειας τόσων ανθρώπων με την πανδημία.

Ερωτηθείσα για τη μελαγχολία που αποπνέει η μουσική της, αντέτεινε ότι «μελαγχολία δε σημαίνει κατάθλιψη, παρά νοσταλγία για κάτι όμορφο και στοχασμός».

 

Για τη βράβευσή της

Εξέφρασε τη χαρά της για τη βράβευσή της από το 48ο Φεστιβάλ της Γάνδης, σημειώνοντας πως αισθάνεται «γεμάτη», καθώς πήρε ένα κορυφαίο βραβείο παγκόσμιας εμβέλειας  για το σύνολο του έργου της. «Στο πρόσωπό μου τιμήθηκε η Ελλάδα, αλλά δε γνωρίζω γιατί στη χώρα μας το θέμα δεν δημοσιοποιήθηκε όπως και όσο θα έπρεπε. Στη Γάνδη, αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα είναι το επίκεντρο του πολιτισμού, αλλά στην ίδια τη χώρα μας φαίνεται πως υπάρχει συνήθως, όχι πάντα, ένα πρόβλημα στη σημασία που δίνεται σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο», υπογράμμισε.

Όπως  εξήγησε, υπάρχει «ένα έλλειμμα πολιτισμού ενδεχομένως από την κεντρική διοίκηση ως προς τη βαρύτητα και την προτεραιότητα που δίνεται στα θέματα πολιτισμού. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι από  το Κέντρο Κινηματογράφου ήταν παρόντες στο Φεστιβάλ της Γάνδης. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους  για τη βράβευσή μου και κυρίως για τις δύο συναυλίες όπου τιμήθηκαν και ακούστηκαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες, όπως ο Χατζηδάκης, ο Θεοδωράκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Κυπουργός, η Ρεμπούτσικα».

Για τις συνεργασίες της ζωής της

«Η μουσική μου με το Θεόδωρο Αγγελόπουλο ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα μάκρη», ανέφερε η Ελένη Καραΐνδρου, κάνοντας ειδική αναφορά και στην 30χρονη συνεργασία της με την δισκογραφική εταιρεία ECM.

Μίλησε, επίσης, για τον Jan Garbarek στον οποίο – όπως είπε – χρωστάει πολλά καθώς κληροδότησε τον πόνο της προσφυγιάς από γενιά σε γενιά. «Το ίδιο και η Αρμένισσα Kim Kaskasian στο “Βλέμμα του Οδυσσέα”», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον Terence Malick, ως τον τελευταίο μεγάλο ποιητή του κινηματογράφου. Αποκάλυψε, δε, πως η νέα του ταινία είναι στο μοντάζ και η η μουσική έχει ήδη ηχογραφηθεί από την ίδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος