Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για το “Ευρωπαϊκό Mουσείο της χρονιάς” (video)

Επισκέφτηκαν εκατοντάδες μουσεία σε 40 χώρες της Ευρώπης και έκαναν μυστικές αυτοψίες στους χώρους τους. Κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητά τους, αλλά ούτε και ότι συνέτασσαν την λίστα με τις υποψηφιότητες για την ανάδειξη του «Ευρωπαϊκού Mουσείου της χρονιάς».

Τα μέλη της ευρωπαϊκής Eπιτροπής αξιολόγησης ξεχώρισαν δύο ελληνικά μουσεία, υποψήφια για το φετινό βραβείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας στην Κρήτη και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, “Κώστα Κοτσανά”, στην Αθήνα.

Η πρωτοτυπία του αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας συνίσταται στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα, αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών.

Για περισσότερα από 30 χρόνια ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς, μελετά πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και με μία διεπιστημονική ομάδα, φτιάχνει ακριβείς αναπαραστάσεις των μηχανισμών και αντίγραφα των εφευρέσεων που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Το μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, στην συμβολή Πινδάρου και Ακαδημίας στην Αθήνα, λειτουργεί μόλις έναν χρόνο.

Τα δύο ελληνικά μουσεία διεκδικούν τον τιμητικό τίτλο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς, μαζί με ακόμα 78 μουσεία της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος