Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

Ο Αναπτυξιακός, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια» τίμησε χθες, για μια ακόμη φορά, τον Δρακειώτη γιατρό Καραμάνη ο οποίος στις αρχές του 1900 ίδρυσε το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας ελβετικά πρότυπα. Το Σανατόριο χτίστηκε στα Χάνια Πηλίου, όπου φιλοξενήθηκαν και θεραπεύθηκαν εκατοντάδες ασθενείς από την φυματίωση. Κάθε νοσηλευόμενος στο ιστορικό Σανατόριο του Πηλίου και μια διαφορετική ιστορία! Μια τέτοια ξεχωριστή ιστορία περιγράφει το ντοκιμαντέρ “Πνοή Ζωής”, από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου, το οποίο προβλήθηκε χθες στην πλατεία της Δράκειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αννίτα Πρασσά, δρ. ιστορικός, προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία Μαγνησίας, όπου και υπάρχει μεγάλο αρχείο από το σανατόριο, ενώ και η ίδια συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου-μελέτη «Το πρώτο ορεινό σανατόριο».

Προηγήθηκε ο 3ος Καραμάνειος Δρόμος Υγείας (3 χλμ.) με εκκίνηση από την είσοδο του χωριού και τερματισμό στην κάτω πλατεία, στον οποίο συμμετείχαν 60 αθλητές, μικροί και μεγάλοι.

Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια» σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Βόλου και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

«Πνοή ζωής»
Το 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη θεραπεία της φυματίωσης.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μετατρέπουν το σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης.

Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

Το 1919 φτάνει στο σανατόριο η Αννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη, αλλά και ολόκληρου του σανατορίου. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται, παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το σανατόριο, λόγω των επαφών της Αννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, τον Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό.

Η Ελληνοεβραία Ντορέτα Μέντα φτάνει στα 24 της στο σανατόριο του Πηλίου και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας, που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά και το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.

Στο σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνούν μαζί έξι μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού το σανατόριο σβήνει. Για την Ντορέτα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Πνοή ζωής» δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος