Δωρεάν προβολές ταινιών μικρού μήκους σπουδαίων δημιουργών στον κινηματογράφο Studio

Νέα απογευματινή ζώνη με ταινίες μικρού μήκους σπουδαίων ξένων, αλλά και Ελλήνων δημιουργών, με δωρεάν είσοδο, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 ο κινηματογράφος STUDIO New Star Art Cinema.

Την πρώτη εβδομάδα παρουσιάζονται 3 σπουδαίοι σκηνοθέτες, γνωστοί για τη μοναδική τους κινηματογραφική ματιά.

Δωρεάν προβολές ταινιών μικρού μήκους σπουδαίων δημιουργών στον κινηματογράφο Studio

Πέμπτη 21/9 & Δευτέρα 25/9 

STANLEY KUBRICK

THE SEAFARERS – 28min

Οι Θαλασσοπόροι είναι η τέταρτη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το τρίτο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που έγινε για τη Διεθνή Ένωση Ναυτικών, σκηνοθετημένη τον Ιούνιο του 1953. Η ταινία ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία του Κιούμπρικ.

Υπάρχουν πλάνα από πλοία, μηχανήματα, καντίνα και συνδικαλιστική συνάντηση. Την επίβλεψη της ταινίας είχε το προσωπικό του The Seafarers Log, του συνδικαλιστικού περιοδικού.

Η ταινία ανακαλύφθηκε ξανά το 1973 από τον μελετητή κινηματογράφου και σκηνοθέτη Frank P. Tomasulo, ο οποίος φρόντισε να κατατεθεί μια εκτύπωση 16 χιλιοστών του ντοκιμαντέρ στη μόνιμη συλλογή του Τμήματος Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Παρασκευή 22/9 & Τρίτη 26/9

PETER GREENAWAY

INTERVALS – 6min

Το Intervals είναι μια «απόπειρα» του Peter Greenaway να δημιουργήσει μια διασκεδαστική, αφηρημένη ταινία, μια σειρά από πολυσύχναστα τοπία από την πιο φωτογενή πόλη, τη Βενετία. Χρησιμοποιώντας ένα ρυθμό και μια δομή με μουσική επένδυση από τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, η  ταινία του Greenaway  αποτελεί απόδειξη της τέχνης και της τεχνικής  που αντιπροσωπεύει τον κινηματογράφο.

ROSA – 16min

H μικρού μήκους ταινία του 1992 του Πίτερ Γκρίναγουεϊ  παρουσιάζει την κορυφαία χορογραφία της Anne Teresa de Keersmaeker σε δύο μέρη  από την εκπληκτική σονάτα για βιολί του Μπέλα Μπαρτόκ. Το πρώτο σόλο τμήμα είναι γυναίκα  που καταρρέει κάτω από την πίεση της μοναξιάς, με την κομψότητα της χορεύτριας να υποκύπτει στην ταραχή και την απόγνωση. Ακολουθεί μια ξέφρενη συνεύρεση με τον άντρα, που μετατρέπει την τρυφερότητα και τη σύγκρουση μιας παθιασμένης ερωτικής σχέσης σε μάταιες  χειρονομίες και φρενήρεις κινήσεις.

Σάββατο 23/9 & Τετάρτη 27/9

DAVID LYNCH

THE GRANDMOTHER – 33min

Για να ξεφύγει από την παραμέληση και την κακοποίηση από τους γονείς του, ένα νεαρό αγόρι φυτεύει μερικούς περίεργους σπόρους και γίνονται  η γιαγιά του.

Στο “The Grandmother” μπορούμε ήδη να δούμε (και να ακούσουμε) τα στοιχεία που θα καθόριζαν τελικά τις μελλοντικές κινηματογραφικές δημιουργίες του David Lynch. Η δημιουργία ενός καθαρού ονειρικού τοπίου, η κατανόηση της διάσπασης φύσης  και σκοτεινών φαντασιών και η προθυμία να κοιτάξουμε τέρατα – είτε συναισθηματικά είτε σωματικά – χωρίς φειδωλότητα, όλα είναι εδώ, με ένα soundtrack που μοιάζει με απειλητικό ρέκβιεμ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος