Δώδεκα παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2019, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο, καθώς πολλές χώρες καλωσορίζουν το νέο έτος με το δικό τους, μοναδικό τρόπο.

  1. ΙΣΠΑΝΙΑ- Τα δώδεκα σταφύλια της τύχης

Στην Ισπανία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε κάθε χτύπημα της καμπάνας, τρώνε μια ρώγα σταφυλιού για την ευημερία. Η παράδοση αυτή χρονολογείται από το 1909, όταν οι αμπελουργοί στο Αλικάντε είχαν αυτή την ιδέα για να πουλήσουν περισσότερα σταφύλια μετά από μια εξαιρετική συγκομιδή.

Δώδεκα παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

  1. ΜΕΞΙΚΟ

Στο Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία, το χρώμα των εσωρούχων που επιλέγει να φορέσει κανείς, καθορίζει το είδος του έτους που θα έχει! Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο φέρνει αγάπη και ρομαντισμό, το κίτρινο, πλούτο και επιτυχία, το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την αρμονία, ενώ το πράσινο συμβολίζει την ευημερία.

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ποιος δεν θέλει να μάθει τι θα φέρει ο καινούριος χρόνος; Στη Γερμανία, οι άνθρωποι λιώνουν μικρά τεμάχια μολύβδου σε ένα κουτάλι πάνω από ένα κερί και στη συνέχεια ρίχνουν το υγρό μέσα σε κρύο νερό. Τα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο νερό «αποκαλύπτουν» τι θα φέρει το νέο έτος. Η μπάλα συμβολίζει την καλοτυχία, το στέμμα σημαίνει πλούτος, ο σταυρός θάνατο και το αστέρι, την ευτυχία.

  1. ΔΑΝΙΑ

Στη Δανία την Πρωτοχρονιά, οι άνθρωποι σπάνε πιάτα μπροστά στην εξώπορτα ενός φίλου κι ενός γείτονα. Όσο περισσότερα σπασμένα πιάτα έχει κάποιος το επόμενο πρωί στην πόρτα του, τόσους φίλους και καλή τύχη θα έχει το νέο έτος.

Δώδεκα παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

  1. ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Στον Ισημερινό, οι άνθρωποι καίνε σκιάχτρα που μοιάζουν με πολιτικούς, ποπ σταρ ή άλλα δημόσια πρόσωπα, με σκοπό να διώξουν μακριά όλα τα άσχημα που συνέβησαν την χρονιά που φεύγει και να έχουν καλή τύχη την χρονιά που έρχεται.

  1. ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Στις Φιλιππίνες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι φορούν πουά ρούχα και βάζουν 12 στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι, καθώς το σχήμα αυτό θεωρείται καλότυχο.

  1. ΣΚΩΤΙΑ

Στη Σκωτία, όπως και στην Ελλάδα, έχουν το έθιμο τουποδαρικού, γνωστό ως quaaltagh ή qualtagh. Ένας ψηλός, καστανός άνδρας που κρατά δώρα, δηλαδή νομίσματα, κάρβουνο, ψωμί, αλάτι και ένα μπουκάλι ουίσκι, θεωρείται ότι φέρνει τύχη στο σπίτι.

  1. ΙΤΑΛΙΑ

Στη Νάπολη, κάθε νοικοκυριό πετά μικρές ηλεκτρικές συσκευές από το μπαλκόνι του, καθώς αυτό το έθιμο συμβολίζει μια νέα αρχή.

  1. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας, χορευτές ντύνονται με γούνες και φορούν ξύλινες μάσκες που απεικονίζουν κατσίκες, άλογα ή αρκούδες. Στη συνέχεια χορεύουν από σπίτι σε σπίτι για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.

  1. ΑΙΝΤΑΧΟ

Στην πόλη Boise στο Άϊνταχο, οι κάτοικοι καλωσορίζουν το νέο έτος παρακολουθώντας την πτώση μιας γιγαντιαίας πατάτας από τον ουρανό.

    11. ΙΑΠΩΝΙΑ

Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί σε όλη την Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές για να ξορκίσουν τα 108 κακά πάθη που έχουν όλοι οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βουδισμό.

12. ΡΩΣΙΑ

Στη Ρωσία, γράφουν μια ευχή σε ένα κομματάκι χαρτί, το καίνε, το ρίχνουν στο ποτήρι της σαμπάνιας και το πίνουν!

ΠΗΓΗ: Fodors

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος