Δίστομο & Οραντούρ: Η κοινή μοίρα των πόλεων που αιματοκυλίστηκαν από τα SS (video)

Εβδομήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου, όπου 228 κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, σε ένα άλλο χωριό, στο Οραντούρ της Γαλλίας, σφαγιάστηκαν 642 άνθρωποι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η ΕΡΤ παρουσιάζει την κοινή μοίρα του Διστόμου και του Οραντούρ όπως καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη που θα λάβει μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Δίστομο-Οραντούρ. Δύο χωριά που απέχουν μεταξύ τους 3.100 χιλιόμετρα. Το ένα κοντά στην πόλη της Λιβαδιάς, το άλλο στην πόλη Λιμόζ. Η ίδια ημερομηνία: 10 Ιουνίου 1944. Τέσσερις ημέρες μετά τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία. Οι ίδιοι σφαγείς: άνδρες των SS που μετακινούνται στον χώρο και σκορπίζουν τον θάνατο. Η ίδια ονομασία λόχου των σφαγέων: 2ος Λόχος.

Δίστομο & Οραντούρ: Η κοινή μοίρα των πόλεων που αιματοκυλίστηκαν από τα SS (video)

Η κοινή μοίρα των δύο χωριών: Οι ναζί συνδέουν τα δύο χωριά με τη δράση αντιστασιακών ομάδων που δρουν μέσα ή γύρω από αυτά. Τη μέρα της σφαγής οι κάτοικοι και των δύο χωριών ξυπνούν ανυποψίαστοι, φορούν τα ρούχα της δουλειάς και πηγαίνουν να εργαστούν στα χωράφια τους. Τα στάχια του Ιουνίου είχαν φουντώσει και οι χρυσές κορφές τους τρεμόπαιζαν στον άνεμο.

Η ίδια ώρα έναρξης της σφαγής: δύο μετά το μεσημέρι. Το ίδιο χρονικό πλαίσιο: Ο αφανισμός των χωριών και η δολοφονία των κατοίκων τους επικεντρώνεται στο διάστημα 4 με 6 το απόγευμα.

Η ίδια μεταπολεμική συνθήκη: Οι σφαγείς και των δύο χωριών έμειναν οι ατιμώρητοι.

Τα ορφανά του Διστόμου και του Οραντούρ περιπλανώνται ακόμα στα ερείπια των καμένων χωριών τους και σε όσα η μνήμη κατάφερε να περισώσει.

Δίστομο-Οραντούρ: Δύο όψεις του ίδιου ναζιστικού εγκλήματος.

Πηγή: ΕΡΤ, Αφιέρωμα: Θωμάς Σίδερης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος