Το metamatic:taf εγκαινιάζει το εκθεσιακό του πρόγραμμα 2015-2016 την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:30 με τις εκθέσεις The Proust Effect και Contemporary Times -την πρώτη έκθεση του 9th Art Wave στην Ελλάδα.
The Proust Effect: Πυροδοτώντας μνήμες / εξερευνώντας αισθήσεις
Εκκινώντας από την άρρηκτη σύνδεση της μνήμης και των αισθήσεων, η έκθεση καταπιάνεται με τις ξεχασμένες μνήμες που ανασύρονται από το υποσυνείδητο απλώς και μόνο από ένα αισθητηριακό ερέθισμα.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον Marcel Proust και το μυθιστόρημά του A la recherche du temps perdu (Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Υποδηλώνει την εμπειρία της ζωηρής αναβίωσης γεγονότων από το παρελθόν μέσα από αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως η γεύση ενός γαλλικού μπισκότου βουτηγμένου στο τσάι πυροδότησε την αθέλητη μνήμη του αφηγητή, επιστρέφοντάς τον σε στιγμές της παιδικής του ηλικίας.
Δεκατρείς καλλιτέχνες εξερευνούν το, μέχρι στιγμής, αχαρτογράφητο πεδίο των ανθρώπινων αισθήσεων, διερευνώντας το πώς οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται, αλληλεπιδρούν και συνδέονται με την όραση, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή. Μέσα από διαφορετικά μέσα και τεχνικές όπως εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και performance, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν προσωπικά τους βιώματα και καταγράφουν πολλαπλές συνειρμικές διαδρομές μεταξύ μνήμης και αισθήσεων.
Συμμετέχουν: Κέλλυ Βαρδάκα, Βέρα Καρτάλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Παναγιώτα Κορωνιού, Νίκος Λαμπρινός, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Νίκος Μαρίνης, Μαρία Μπουνάκη, Γεώργιος Πανταζής, Ιωάννης Ρόμπολας, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Χρήστος Σκούρτης, Παναγιώτης Τσαούσης, Λίλια Χατζηγεωργίου
Επιμέλεια: Ευτυχία Καλοχαιρέτη, Βέρα Καρτάλου
10 καλλιτέχνες από 8 χώρες / σε ένα “σύγχρονο πεδίο μάχης”
Η έκθεση Contemporary Times* εστιάζει στο ρόλο της κοινωνίας ως ένα θεσμικό δομικό στοιχείο, αποτελούμενο από αναρίθμητες διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε ένα χαοτικό, συνεχή ρυθμό. Η «Σύγχρονη Κοινωνία» και η «Σύγχρονη Τέχνη» συνδιαλέγονται προκαλώντας μια εκρηκτική, πνευματική σύνθεση. Στόχος της έκθεσης είναι να αμφισβητήσει τη συμβατική προσέγγιση του σύγχρονου ανθρώπου ως προς την κοινωνία, μέσω ενός καθημερινού πλαισίου στο οποίο οι άνθρωποι δημιουργούνται, μεγαλώνουν και τελικά επιβιώνουν. Η σύγχρονη τέχνη συστήνεται ως το μοναδικό όπλο στο πεδίο της μάχης που έχει στηθεί.
Στην έκθεση συμμετέχουν δέκα καλλιτέχνες από οκτώ χώρες που αποτελούν μέλη της πειραματικής πλατφόρμας 9th Art Wave. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2012 από τον Πάνο Αντωνόπουλο και σήμερα αριθμεί συνολικά δεκαέξι καλλιτέχνες: εικαστικούς, φωτογράφους, καλλιτέχνες του δρόμου και performers.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (100 αριθμημένα αντίτυπα) κατάλογος, που θα περιλαμβάνει αυθεντικά έργα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα, από τους καλλιτέχνες Πάνο Αντωνόπουλο, Maria Konstanse Bruun, Barbara Cartier και Jorge Fabian Castillo.
Όλα τα έσοδα από τη διάθεση του καταλόγου θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση της κατασκευής και του εξοπλισμού ενός σχολικού συγκροτήματος με σκοπό την εκμάθηση της αγγλικής και της τοπικής γλώσσας σε μία απομονωμένη αγροτική περιοχή στο Kratie της ανατολικής Καμπότζης (Sambo district, Voadthonak commune).
* Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν Modern Times (Μοντέρνοι Καιροί), ενώ οποιαδήποτε ομοιότητα με την εποχή μας δεν είναι καθόλου συμπτωματική.
Συμμετέχουν: afi, Robert Allison, Πάνος Αντωνόπουλος, Riccardo Attanasio-Matlakas, Maria Konstanse Bruun, Barbara Cartier, Jorge Fabian Castillo, Jupiterfab, Hitomi Kammai, Damian Wojcik
Επιμέλεια: Πάνος Αντωνόπουλος
Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα
The Art Foundation
Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος