DC Comics: Ο νέος Σούπερμαν είναι αμφιφυλόφιλος και κοινωνικά συνειδητοποιημένος

Πριν από λίγες ημέρες, η DC Comics ανακοίνωσε ότι ο Τζόναθαν Κεντ, ο γιος του Κλαρκ Κεντ και της Λόις Λέιν θα εμφανιστεί στο επόμενο τεύχος ως αμφιφυλόφιλος. Στο επόμενο τεύχος λοιπόν με τίτλο «Superman: Son of Kal-El», ο Τζόναθαν Κεντ θα αποκαλύψει ότι είναι αμφιφυλόφιλος και θα έχει ρομαντική σχέση με τον δημοσιογράφο Τζέι Νακαμούρα.

Και ενώ μέχρι τώρα ο Τζόναθαν Κεντ χρησιμοποιούσε το όνομα Superboy, στις σελίδες του νέου τεύχους, παίρνει τον μανδύα του πατέρα του, Κλαρκ Κεντ. Ο Τζόναθαν είναι ένα παιδί που έχησε στη σκιά του πατέρα του, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε όταν ο Σούπερμαν αποκάλυψε την ταυτότητά του Κλαρκ Κεντ στον κόσμο. Αυτό τον έκανε να αναζητά όχι μόνο μια μυστική ταυτότητα αλλά και μια προσωπική.

DC Comics: Ο νέος Σούπερμαν είναι αμφιφυλόφιλος και κοινωνικά συνειδητοποιημένος
(DC Comics)

Ο Σούπερμαν απεικονιζόταν πάντα ως ετεροφυλόφιλος. Αλλά όπως αναφέρει σε άρθρο του στο CNN ο Νόα Μπερλάτσκι, συγγραφέας του βιβλίου «Wonder Woman: Marston/Peter Comics», τα αυθεντικά κόμικς του Σούπερμαν της δεκαετίας 1930-40 των Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ μπορεί να σας κάνουν να αναρωτηθείτε. Σε εκείνα τα κόμικς η Λόις Λέιν δεν ενδιαφέρεται για τον Κλαρκ Κεντ αλλά κυνηγάει τον Σούπερμαν, ο οποίος όμως δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτήν. Ο Σούπερμαν και ο Κλαρκ Κεντ είναι, φυσικά, το ίδιο πρόσωπο. Ο Κλαρκ είναι η μυστική ταυτότητα του Σούπερμαν. Ως Κλαρκ, είναι αδύναμος και ερωτευμένος με τη Λόις. Στη συνέχεια, πετάει τα καθημερινά του ρούχα για την κομψή κάπα και αγνοεί εντελώς τη γυναίκα που τον θέλει.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Τομ Τέιλορ, «το ερώτημα για τον Τζόναθαν (και για τη δημιουργική του ομάδα) είναι, για ποιο πράγμα θα πρέπει να αγωνιστεί ένας νέος Σούπερμαν σήμερα; Μπορεί ένας 17χρονος Σούπερμαν να πολεμήσει γιγάντια ρομπότ αγνοώντας την κλιματική κρίση; Φυσικά όχι. Μπορεί κάποιος με σούπερ όραση και σούπερ ακοή να αγνοήσει τις αδικίες πέρα από τα σύνορά του; Μπορεί να αγνοήσει τη δυσχερή θέση των αιτούντων άσυλο;»

DC Comics: Ο νέος Σούπερμαν είναι αμφιφυλόφιλος και κοινωνικά συνειδητοποιημένος

Ο ηθοποιός Ντιν Κέιν, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Σούπερμαν στην τηλεοπτική σειρά «Λόις & Κλαρκ: Οι νέες περιπέτειες του Σούπερμαν» τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να ήταν γενναία πριν από 20 χρόνια, αλλά όχι τώρα, αναφέρει το BBC.

«Αν το είχαν κάνει αυτό πριν από 20 χρόνια, ίσως αυτό να ήταν τολμηρό ή γενναίο. Σήμερα θα ήταν μια γενναία απόφαση να τον βάλουν να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Δεν είναι απλώς μια φάση

Πρόκειται για μια έξυπνη στρατηγική που εφαρμόζει η DC Comics γιατί στην ουσία δεν άλλαξε τους βασικούς χαρακτήρες της. Γίνεται πρόοδος, μεν, αλλά είναι πολύ μικρότερη και πιο σταδιακή απ’ ό,τι αναφέρουν τα δελτία τύπου της DC Comics.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η απόφαση της DC Comics είναι μια πολύ θετική κίνηση. Καθώς ο κόσμος που απεικονίζεται στη σελίδα των κόμικς αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με τον κόσμο εκτός αυτής, καθώς περισσότερα μέλη του ποικίλου αναγνωστικού κοινού των κόμικς αποκτούν την ευκαιρία να δουν μια εκδοχή του εαυτού τους σε αυτή τη σελίδα, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πλουσιότερες και βαθύτερες ιστορίες, με περισσότερες φωνές, οπτικές γωνίες και εμπειρίες. 

Επίσης, δεδομένων των εκατοντάδων χαρακτήρων σούπερ ηρώων που ανήκουν στην DC και τη Marvel, το γεγονός ότι μια χούφτα από τα μεγαλύτερα ονόματα ανάμεσά τους μπορεί να είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει μια αναπόφευκτη δημογραφική λογική.

Όπως και να έχει αυτό είναι πρόοδος και ακολουθεί ακριβώς την ίδια πορεία που ιστορικά ακολουθεί η εκπροσώπηση οποιασδήποτε περιθωριοποιημένης ομάδας στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης. Τέλος, η εμβληματική φράση του Σούπερμαν «αλήθεια, δικαιοσύνη και  αμερικανικός τρόπος», αντικαταστάθηκε από μια άλλη φράση: «αλήθεια, δικαιοσύνη και ένα καλύτερο αύριο».

ΠΗΓΗ: NPR, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος