Χρόνια πολλά Ελένη Βιτάλη!

Array

Η Ελένη Βιτάλη, τραγουδίστρια της δημοτικής, λαϊκής και ελαφρολαϊκής μουσικής , γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου 1954. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο από την εκπομπή «Πρόβα»,  παραγωγής 1987.

ΠΡΟΒΑ

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

(video)


Η «Πρόβα» (1987-1988) ήταν μουσική εκπομπή και η τελευταία τηλεοπτική δουλειά της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου. Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, συνθέτες και ερμηνευτές που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο  καλεσμένη ήταν η Ελένη Βιτάλη και το περισσότερο μέρος της εκπομπής καλύπτουν τραγούδια, παραδοσιακά και σύγχρονα.  Αρχικά οι μουσικοί παίζουν μια ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού «Χωρίς Δεκάρα» και η Λυκιαρδοπούλου καλωσορίζει τη Βιτάλη στην εκπομπή. Μετά από μια σύντομη εισαγωγική κουβέντα η Βιτάλη ερμηνεύει τα τραγούδια «Η θητεία» (ή αλλιώς «Λαϊκός τραγουδιστής») και «Περιβόλι» του Διονύση Σαββόπουλου. Η Λυκιαρδοπούλου τονίζει πως στο πλαίσιο της εκπομπής η Βιτάλη ερμηνεύει τραγούδια που δεν έχει δισκογραφήσει, εκτός από ένα. Στη συνέχεια η Βιτάλη ερμηνεύει τα παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια «Μοιρολόι» (ή «Βγήκα ψηλά και πλάγιασα») και «Σιαμαντάκας». Παρεμβάλλεται αυτοσχεδιασμός με κλαρίνο από τον Βασίλη Σαλέα και έπειτα η Βιτάλη ερμηνεύει το παραδοσιακό ηπειρώτικο «Βάβω».  Ακολουθεί το τραγούδι «Ελληνική ταινία» (ή αλλιώς «Τώρα ξέρω ότι φταίω») και έπειτα η Βιτάλη συζητά για τον συνθέτη Άκη Πάνου ενώ ερμηνεύει το τραγούδι του «Μείνε πίκρα στην καρδιά μου». Ακολουθεί το «Μαύρη Ford» του Μάνου Χατζιδάκι ενώ η εκπομπή κλείνει με το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη «Χαιρετώ».

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσικοί: Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), Λάζαρος Κουλαξίδης (ακορντεόν), Πέτρος Κοκκάκης (μπουζούκι) , Μάρκος Κοντοπίδης (κρουστά), Ηλίας Λυμπερόπουλος (μπάσο), Χρήστος Κόκοτζης (κιθάρα).

Επιμέλεια- ενορχήστρωση: Άκης Γούναρης

Έτος παραγωγής: 1987

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος