Catwalk και catfight για τον «Οίκο των Γκούτσι» – Γη της Επαγγελίας ή Βατερλώ;

Array

Το βιβλίο της Σάρα Γκέι Φόρντεν με τον τίτλο που δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία «The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο -ευτυχώς πιο σύντομο από αυτόν του βιβλίου- «Ο οίκος των Gucci».

Οι Άνταμ Ντράιβερ, Lady Gaga, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζάρεντ Λέτο, Τζέρεμι Αϊρονς, Τζακ Χιούστον στο κεντρικό cast ιντρίγκαραν τους λάτρεις της μόδας, της σύγχρονης ιστορίας, των θεωριών συνομωσίας και φυσικά τους κινηματογραφόφιλους που περίμεναν πώς και τί την πρεμιέρα· και έγινε!

Αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα με υποστηρικτές να θεωρούν ότι είναι μια υπερβολικά στυλιζαρισμένη δημιουργία που επιτρέπει στη Lady Gaga να λάμψει και άλλους, πιο κακοπροαίρετους που την παρουσιάζουν ως camp παρωδία που κινδυνεύει να γίνει cult.

Catwalk και catfight για τον «Οίκο των Γκούτσι» – Γη της Επαγγελίας ή Βατερλώ;
Από αριστερά: Salma Hayek, Jared Leto, Jeremy Irons, Lady Gaga, Adam Driver, Camille Cottin, Jack Huston και Madalina Diana Ghenea στην Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας ‘House of Gucci’ στο Λονδίνο (@Joel C Ryan/Invision/AP)

Τα Tweets πήραν φωτιά από τους πρώτους θεατές και κριτικούς που την παρακολούθησαν στη λονδρέζικη πρεμιέρα αλλά και τις ειδικές προβολές στην Αμερική:

«Θα την έλεγα απλά θεϊκη», «οι κριτικοί δεν θα την υποστηρίξουν αλλά το κοινό θα ενθουσιαστεί», «(…) έχει σαιξπηρική δομή», «έχει την ενέργεια του Νονού» είναι μερικές από τις θερμές κριτικές. Όμως -δυστυχώς- υπάρχουν και άλλες απόψεις.

«Λυπάμαι για τα νέα που σας φέρνω αλλά το «House of Gucci» δεν είναι καλό, σα να μην πρόλαβε ο Ρίντλευ Σκοτ να το περάσει δεύτερο χέρι στο μοντάζ (…) όσο για την Gaga είναι σαν τη Μαντόνα στο «Ένοχο Κορμί»», «Αν είναι καλή ταινία; Μάλλον μπάχαλο θα την ονόμαζες με υπέροχα κουστούμια και υπερτονισμένες προφορές», «δυόμισι ώρες ταινία με πληθώρα ενέργειας, στυλ και καμπ», «πολλές ιστορίες (…) που σε πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις» είναι μερικές ενδεικτικές κριτικές αυτών που τους απογοήτευσε είτε η διάρκεια της, είτε η αισθητική της, είτε η ουσία της.

Κλασσικές αξίες και μεγάλοι θρύλοι

Αλώβητοι κατά πολλούς βγαίνουν μόνο δύο από το συμπληρωματικό cast, o Pacino και ο Leto που συγκεντρώνουν tweet όπως τα ακόλουθα: «Με εξαίρεση τον Αλ Πατσίνο, ο καθένας παίζει ότι του κατέβει στο κεφάλι», «Ο Jared Leto γεννήθηκε για να υποδυθεί τον Fredo Waluigi Gucci».

Catwalk και catfight για τον «Οίκο των Γκούτσι» – Γη της Επαγγελίας ή Βατερλώ;
Ο Jared Leto βγαίνει αλώβητος από τις κριτικές του κοινού (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Η πολυαναμενόμενη ερμηνεία της Gaga μετά το Όσκαρ

Λίγα χρόνια μετά το Oscar για το τραγούδι της Shallow στην ταινία «A star Is Born», όλοι περίμεναν το επόμενο κινηματογραφικό βήμα της Lady Gaga. Και ήρθε με όρους υψηλής ραπτικής και όσων συνεπάγεται αυτή.

Για την ερμηνεία της Lady Gaga συγκεντρωτικά βλέπεις καλές κριτικές σχετικά με την εξωστρέφεια και το τσαλάκωμά της: «εγκληματικά σπουδαία ερμηνεία από την Gaga», «η Lady Gaga είναι ανώτερη από το σύνολο της ταινίας», «η Lady Gaga καλύπτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι υποψήφια για Όσκαρ», «η Lady Gaga είναι η καλύτερη Lady Macbeth που έχω δει στη ζωή μου».

Στον αντίποδα μιλάνε για μια περσόνα που απλά θέλεις να τη βλέπεις γιατί είναι η Lady Gaga και όχι για το υποκριτικό της ταλέντο.

Catwalk και catfight για τον «Οίκο των Γκούτσι» – Γη της Επαγγελίας ή Βατερλώ;
Το νέο κινηματογραφικό βήμα της Lady Gaga με όρους υψηλής ραπτικής, θα την φέρει και πάλι στα Όσκαρ; (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Η ταινία αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την ιστορία της Ρετζιάνι -γνωστής και ως «Μαύρης Χήρας» της μόδας- που φυλακίστηκε γιατί ενορχήστρωσε την δολοφονία του Γκούτσι, την οποία ανέθεσε σ’ έναν πληρωμένο δολοφόνο, στις 27 Μαρτίου 1995. Καταδικάστηκε αρχικά σε 29 χρόνια φυλάκιση, ποινή που μειώθηκε με την αιτιολογία ότι η μάχη της με τον καρκίνο της είχε προκαλέσει παρανοϊκή συμπεριφορά.

Από όσα έχουμε διαβάσει ένα είναι σίγουρο: όσο καλή ή κακή είναι η Lady Gaga, μάλλον θα πάθει «Σάντρα Μπούλοκ» όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των βραβείων.

Τί είναι το σύνδρομο απενοχοποίησης της «Σάντρα Μπούλοκ» στις βραβεύσεις;

2010: H Σάντρα Μπούλοκ κερδίζει την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, μαζί και το αγαλματίδιο για την ερμηνεία της στην ταινία «The Blind Side» (Ελληνικός τίτλος: «Μια Σχέση Στοργής»).

Catwalk και catfight για τον «Οίκο των Γκούτσι» – Γη της Επαγγελίας ή Βατερλώ;
Η Sandra Bullock με το χρυσό αγαματίδιο ανά χείρας για τον ρόλο της στο ‘The Blind Side’ στην 82η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ το 2010 (AP Photo/Mark J. Terrill)

Την ίδια χρονιά όμως κερδίζει και το Xρυσό Βατόμουρο για την ταινία «Τα Πάντα Γύρω από τον Στιβ» για τη χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς. Η ίδια βρέθηκε και στις δύο τελετές για να παραλάβει το βραβείο της. Στα Χρυσά Βατόμουρα μάλιστα, χάρισε στους καλεσμένους και το DVD της ταινίας της, υποστηρίζοντας ότι η ερμηνεία της δεν ήταν τόσο κακή και πρέπει να την ξαναδούν (ή έστω να τη δουν).

Η στάση της Σάντρα Μπούλοκ έσπασε το άβατο που ήθελε (με εξαίρεση τον Πολ Βερχόφεν που χρόνια πριν είχε παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του για το Showgirls) τα μεγάλα ονόματα να σνομπάρουν το βραβείο χειρότερης ερμηνείας, δίνοντας άλλη αίγλη στον θεσμό αλλά και τον cool αέρα στους πρωτοκλασάτους υποψήφιους για το βραβείο.

Αν η Lady Gaga κερδίσει το βραβείο Όσκαρ και το Χρυσό Βατόμουρο, θα είναι η πρώτη ήδη βραβευμένη με Όσκαρ τραγουδίστρια που θα το καταφέρει στα χρονικά των δύο θεσμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος