Athens Photo World 2021: Το φωτορεπορτάζ επιστρέφει στην πόλη

Mε μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να αναδείξουν το έργο των σύγχρονων φωτορεπόρτερ της Ελληνικής και διεθνούς ειδησεογραφίας, το Athens Photo World επιστρέφει από τις 21 Μάϊου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μέσα από τη διεθνή επικαιρότητα, ακολουθώντας τους σκοπούς που έθεσε από την ίδρυση του το 2019, το APW παρουσιάζει στο κοινό δουλειές παλαιότερες και σύγχρονες. Φέτος, ένα τμήμα των εκδηλώσεών του επικεντρώνεται στον αθλητισμό, δεδομένου ότι αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθούν πολλές αθλητικές διοργανώσεις.

Όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους του Athens Photo World 2021 «σε μια εποχή περιορισμών και επαναπροσδιορισμών της παγκόσμιας καθημερινότητας, η εικόνα υπήρξε –περισσότερο εμφατικά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία– η μόνη πραγματική δίοδος ενημέρωσης και επικοινωνίας. Οι φωτορεπόρτερ ανά τον κόσμο ανήκουν στους ελάχιστους επαγγελματίες που αδιάκοπα και με απροσδιόριστους κινδύνους, εξακολούθησαν να εργάζονται αποκαλύπτοντας τις πτυχές μιας νέας και απροσδόκητης πραγματικότητας».

Προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση και στην ενθάρρυνση των νέων φωτορεπόρτερ αλλά και στην υλοποίηση του οράματος του Γιάννη Μπεχράκη, το APW διοργάνωσε και φέτος τους διαγωνισμούς για τα δύο χρηματικά βραβεία που καθιέρωσε το 2019, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο: το διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis και το Βραβείο Athens Photo World.

Οι νικητές των φετινών διαγωνισμών θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Τα έργα των περσινών νικητών, Fabio Bucciarelli και Δημήτρη Μιχαλάκη, θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Θησείο) από τις 21 ως τις 30 Μαΐου, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ .

Στου πλαίσιο του θεσμού -που είναι αφιερωμένος στην 8η τέχνη της αποτύπωσης στιγμών της ζωής και της (ανθρώπινης) δραστηριότητας- θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ιταλού φωτογράφου Paolo Pellegrin. Η έκθεση “As I was Dying” βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του και θα φιλοξενείται όλον τον Αύγουστο στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ. Ο Pellegrin -μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum- αιχμαλωτίζει με τον φακό του στιγμές πόνου, αγώνα και δύναμης από τόπους μακρινούς και διαφορετικούς, με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο. Ιαπωνία, Ινδονησία, Αφγανιστάν, Αλβανία, Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη, Αιθιοπία, Λιβερία, Σουδάν, Ανγκόλα, Αϊτή, Κόσοβο, Κούβα, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιράκ, Βατικανό και Γαλλία. Άνθρωποι και τόποι διαφορετικοί παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια μας, μέσα από το ασπρόμαυρο κάδρο του φωτογράφου.

Παράλληλα, σε έκθεση στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστούν οι καλύτερες δημοσιογραφικές εικόνες του 2020 που αναδείχθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό φωτορεπορτάζ World Press Photo. Τα έργα των 45 φωτογράφων που επιλέχθηκαν, από 28 χώρες του κόσμου, προσφέρουν ποικίλες οπτικές και ερμηνείες γύρω από σημαντικά γεγονότα-θέματα της χρονιάς που πέρασε.

Νικητής του World Press Photo of The Year 2021 είναι ο Δανός φωτογράφος Mads Nissen του πρακτορείου Panos Pictures με τη φωτογραφία της 85χρονης Rosa Luzia Runaldi, την οποία αγκαλιάζει η νοσηλεύτρια Adriana Silva de Costa Souza στο γηροκομείο Viva Bem, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο Ιταλός Antonio Faccilongo, του πρακτορείου Getty, με το φωτογραφικό του θέμα «Habibi» είναι νικητής του World Press Photo Story of the Year (Φωτογραφικό Θέμα της Χρονιάς).

Με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία Long Term Projects τιμήθηκε ο ‘Αγγελος Τζωρτζίνης, για τη δουλειά του «Trapped in Greece» («Παγιδευμένοι στην Ελλάδα»).

Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Σύντομα θα ανακοινωθούν η ημερομηνία έναρξης και η διάρκεια της έκθεσης.

Επιπλέον, από τις 21 Μαΐου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υπαίθριες εκθέσεις και ψηφιακές προβολές του APW σε κεντρικά σημεία της πόλης, με θέματα –μεταξύ άλλων- την καθημερινότητα και τον αθλητισμό.

Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της παρουσίασης επιλεγμένων φωτογραφιών σε σειρά ψηφιακών προβολών σε κεντρικά μέρη της πόλης, το Athens Photo World φέρνει για το 2021 τις Ψηφιακές Προβολές του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο ΚΠΙΣΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Athens Photo World.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ www.snf.org/

Φωτογραφία: Athens Photo World

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος