Αρμάτα: Αυτό το Σαββατοκύριακο η θεαματική επέτειος της Ναυμαχίας των Σπετσών

Ο Δήμος Σπετσών τιμά κάθε χρόνο την κορυφαία εκδήλωση ηρωισμού των Σπετσιωτών, τη Ναυμαχία κατά των Οθωμανών που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 και η οποία έχει καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Διοργανώνει την «Αρμάτα», τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, με αναπαράσταση της Ναυμαχίας, πλαισιωμένη από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στην Παναγία, κτίζοντας το εκκλησάκι Παναγία Αρμάτα, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε τους Έλληνες να κατατροπώσουν τον τουρκικό στόλο.

Αρμάτα: Αυτό το Σαββατοκύριακο η θεαματική επέτειος της Ναυμαχίας των Σπετσών

Η ιστορική ναυμαχία

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο οθωμανικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβασιά, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από στεριάς δυνάμεις του Δημητρίου Υψηλάντου και από θαλάσσης δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Εν τω μεταξύ, ο ηλικιωμένος άρχοντας των Σπετσών Χατζηγιάννης Μέξης είχε αποφασίσει να οργανώσει την άμυνα του νησιού κατασκευάζοντας τρία κανονιοστάσια με πιο ισχυρό εκείνο στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού.

Οι δυνάμεις των Οθωμανών, που αποτελούνταν από 84 πλοία υπό τον ναύαρχο Μεχμέτ Αλί Πασά, φθάνοντας στον κόλπο του Ναυπλίου βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των Ελλήνων υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, ο οποίος αποτελούνταν από 56 πλοία και 16 πυρπολικά. Μετά από πολύωρη μάχη κι ενώ είχε πέσει η νύχτα, τα οθωμανικά πλοία υποχώρησαν και τράπηκαν σε φυγή. Στις 12 Σεπτεμβρίου ακολούθησε μία δεύτερη ναυμαχία η οποία ανάγκασε σε εκ νέου φυγή των Οθωμανών.

Η υποχώρηση του οθωμανικού στόλου σήμανε την ματαίωση των σχεδίων του για την καταστροφή των δύο ελληνικών ναυτικών βάσεων στις Σπέτσες και την Ύδρα και κατέστησε αδύνατο τον ανεφοδιασμό των κατακτητών στο Ναύπλιο, το οποίο, πέρασε με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες αγωνιστές.

Αρμάτα: Αυτό το Σαββατοκύριακο η θεαματική επέτειος της Ναυμαχίας των Σπετσών

Η επέτειος

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Σπετσών περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα και κορυφώνονται με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ένα party σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής στο παλιό λιμάνι την Κυριακή.

Η ΕΡΤ βρέθηκε στις Σπέτσες και συνάντησε την αντιδήμαρχο Ευγενία Φραγκιά που μας ενημερώνει για τη φετινή Αρμάτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος