Αρκαδία: Μάγεψε η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ- Της Λευτεριάς τ’ αγέρι

Για πρώτη φορά, στον ιστορικό χώρο του Λιμποβισίου, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουλίου, η Λαϊκή όπερα του Γιώργου Βούκανου, “Της Λευτεριάς τ’ αγέρι”, με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν έγινε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2021 στον Δήμο Τρίπολης, ενταγμένη στα 200 χρόνια απο την επανάσταση του 1821.

Ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και ο τενόρος Σταμάτης Μπερής και οι ηθοποιοί Αστέριος Πελτέκης ως «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και Χρύσα Ρώμα ως «Γυναίκα της Επανάστασης» μάγεψαν το κοινό που έμεινε εντυπωσιασμένο.

Η χορωδία “Ορφέας” Τρίπολης, απέδωσε -σε πρώτη εκτέλεση- το Λαϊκό Ορατόριο του συνθέτη Γιώργου Βούκανου “Της λευτεριάς τ΄αγέρι”.

Την αφήγηση των κειμένων είχαν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης, Αντωνία Μπαντούνα και Βασιλική Τσαντίλα.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και θα προβληθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το πρώτο καλωσόρισμα στην εκδήλωση στο Λιμποβίσι, έκανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Ελένη Καρούντζου.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, κατά τον χαιρετισμό του, την εκδήλωση ως “Κερί στη μνήμη του Γέρου του Μοριά, χοές στις ιερές σκιές των συμπολεμιστών του.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΡΤ

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη ΄Ακη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).

Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξ’αιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέττα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Κορυφαία υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα “Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού” όπου σε αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκη και του Μ.Θεοδωράκη. Η αναβίωση του ”Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης” το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή και συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στον ιστορικό θεσμό.

Πολλές κι αξιόλογες ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές της Ορχήστρας ζωντανές και ηχογραφημένες από το Α’ και το Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι οποίες είχαν συντελέσει στη δημοφιλία της.

Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος