Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρώιμα απολιθώματα του Homo sapiens σε σπήλαιο της Βουλγαρίας

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα δοντιών και οστών στο σπήλαιο Μπάχο Κίρο στα βόρεια της Βουλγαρίας, που χρονολογήθηκαν πριν από 43.000 έως 47.000 χρόνια και αποτελούν πρώιμα του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens).

«Αυτή είναι η περίοδος της πρώτης άφιξης του Homo sapiens στην ευρωπαϊκή επικράτεια από τη Μέση Ανατολή και η συμβίωσή του με τους Νεάντερταλ που διήρκεσε από 5.000 έως 10.000 χρόνια», εξηγεί ο Νικολάι Σιράκοφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Έως τώρα πιστεύαμε ότι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πριν από 38.000 έως 42.000 χρόνια. Τώρα αποδείξαμε ότι συνέβησαν νωρίτερα», προσθέτει.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, δημοσίευσαν τα σχετικά άρθρα στα περιοδικά Nature και Nature Ecology & Evolution“.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρώιμα απολιθώματα του Homo sapiens σε σπήλαιο της Βουλγαρίας

Τα απολιθώματα του Μπάχο Κίρο αποτελούν τα παλαιότερα ευρήματα που πιστοποιούν την παρουσία του Homo sapiens στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη πριν από περίπου 45.000 χρόνια, συμβίωσε με τους αυτόχθονες Νεάντερταλ, αλληλοεπηρεάστηκε πολιτισμικά και τελικά τους αντικατέστησε. Πάντως, η μεταβατική περίοδος μεταξύ των Νεάντερταλ και του και Homo sapiens συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών και αυτή η χρονολόγηση φέρνει νέα στοιχεία.

Μια πρώτη χρονολόγηση των απολιθωμάτων υπολόγισε την ηλικία τους μεταξύ 43.650 και 46.940 ετών. Μια δεύτερη μέθοδος που βασίζεται στην ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA που εξάγεται από οστά, εκτιμά ότι έχουν ηλικία 42.616 έως 44.830 χρόνια, προσδιορίζει το Κολέγιο της Γαλλίας.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως διάφορα λίθινα εργαλεία και διακοσμητικά αντικείμενα από δόντια αρκούδας και οστά άλλων ζώων, που μοιάζουν με άλλα που έχουν βρεθεί σε μέρη όπου ζούσαν Νεάντερταλ και πλέον θεωρούνται και δημιούργημα του Homo sapiens.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος