Απεβίωσε η διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος της ΕΛΣ Γιολάντα ντι Τάσσο

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η σπουδαία, διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο, η οποία πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1964 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο (Τατσόγλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, ενώ σπούδασε τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε σπουδές στη διάσημη Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

Διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Ατσουτσένα στον Τροβαδούρο του Βέρντι.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοσυνεργάστηκε το 1964 ως Κάρμεν, εισπράττοντας θριαμβευτικές κριτικές. Υπήρξε μόνιμο στέλεχος του θεάτρου από το 1969. Λαμπερή πρωταγωνίστρια, φωτεινή επί σκηνής και εκτός, με υποδειγματική ρυθμική και τονική σιγουριά, για μια τριακονταετία ερμήνευσε πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες όπερες, καθώς επίσης σε έργα του 20ού αιώνα και έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις. Ενδεικτικά σημειώνονται: Κάρμεν, Σαρλότ (Βέρθερος), Πρίγκιπας Ορλόφσκι (Η νυχτερίδα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Τζοβάννα Σεϋμούρ (Άννα Μπολένα), Πρετσιοσίλλα (Η δύναμη του πεπρωμένου), Ιζαμπέλλα (Η Ιταλίδα στο Αλγέρι), Φενένα (Ναμπούκκο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαντούτσα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Μπάμπα η Τουρκάλα (Η ζωή ενός ακόλαστου), Πριγκίπισσα Έμπολι (Ντον Κάρλο), Μανταλένα (Ριγολέττος), Λάουρα (Τζοκόντα), Κυρία Πέιτζ (Φάλσταφ), Άμνερις (Αΐντα) κ.ά.

Τραγούδησε επανειλημμένα σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Ιταλίας (Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Θέατρο Μπελλίνι Κατάνιας, Σκάλα Μιλάνου), ενώ ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία παγκοσμίως με εμφανίσεις σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισραήλ. Το 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της ηχογράφηση, ερμηνεύοντας την Κασσάνδρα του Γιώργου Σισιλιάνου με τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Πάντα με διάθεση προσφοράς στις νεότερες γενιές, δίδαξε για πολλά χρόνια μονωδία και μελοδραματική στο Ελληνικό Ωδείο.

Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος