Αντιπολεμικό έργο του Banksy συγκέντρωσε πάνω από 100.000 δολάρια για παιδιατρικό νοσοκομείο της Ουκρανίας

Η πώληση του αντιπολεμικού έργου τέχνης «CND Soldiers» του Banksy συγκέντρωσε 106.505 δολάρια τα οποία θα δοθούν στο Νοσοκομείο Παίδων Okhmatdyt στο Κίεβο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ουκρανίας το οποίο περιθάλπει βαριά άρρωστα παιδιά καθώς και όσους έχουν τραυματιστεί κατά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Το έργο απεικονίζει δύο στρατιώτες που κάνουν γκράφιτι το σύμβολο της εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό σε έναν τοίχο. Το ακρωνύμιο «CND» σημαίνει Campaign for Nuclear Disarmament – μια βρετανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1957 για να υποστηρίξει τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η MyArtBroker, μια πλατφόρμα ιδιωτικών πωλήσεων με έδρα το Λονδίνο, η οποία εργάζεται κυρίως με χαρακτικά, διευκόλυνε την πώληση και δώρισε την προμήθειά της στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε στο Forbes η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Σαρλότ Στιούαρτ.

Η Στιούαρτ εκτιμά ότι μια εκτύπωση αυτού του είδους θα μπορούσε να πουληθεί από 20.000 έως και 30.000 δολάρια ωστόσο, όπως είπε στο Forbes, ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της σιωπηλής δημοπρασίας πιθανότατα ώθησε τους υποψήφιους αγοραστές να κάνουν μεγαλύτερες προσφορές. Ο Banksy -ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει ποτέ δημοσίως την ταυτότητά του- δεν συμμετείχε στην πώληση.

Το ιστορικό του έργου

Το έργο «CND Soldiers» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 ως τοιχογραφία απέναντι από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο και αποτελεί μια αναφορά στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που γίνονταν εκείνη την εποχή κατά της εμπλοκής του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ιράκ, δήλωσε η Στιούαρτ στο Forbes. Ο Banksy χάρισε το πρωτότυπο έργο στον αντιπολεμικό διαδηλωτή Μπράιαν Χόου, έναν πρώην ελεύθερο σκοπευτή του βρετανικού στρατού που κατασκήνωνε σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Κοινοβούλιο, για μια δεκαετία μεταξύ 2001 και 2010, για να διαμαρτυρηθεί για την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η τοιχογραφία κατασχέθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιδρομής στον καταυλισμό του Χόου το 2006, αλλά αργότερα ανακτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε το 2007 από τον καλλιτέχνη Μαρκ Γουάλινγκερ σε μια εγκατάσταση που έκανε για την Tate Britain. Ο Banksy συνεργάστηκε με έναν λονδρέζικο εκδοτικό οίκο σε μια περιορισμένη σειρά 700 μεταξοτυπιών αυτού του έργου. Οι μισές ήταν υπογεγραμμένες από τον Banksy και οι άλλες μισές ήταν ανυπόγραφες. Σύμφωνα με το MyArtBroker, η τιμή ρεκόρ δημοπρασίας για τη σειρά σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν μία από τις υπογεγραμμένες εκδόσεις πωλήθηκε για 122.452 δολάρια.

Η υψηλότερη τιμή στην οποία έχει πουληθεί έργο του Banksy είναι 24,5 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο «Love is in the Bin» έγινε γνωστό όταν τεμαχίστηκε αμέσως μετά την πώλησή του σε δημοπρασία έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Όταν το έργο ξαναβγήκε σε δημοπρασία το 2021, πουλήθηκε 18 φορές πάνω από την προηγούμενη τιμή του. Το οκταψήφιο ποσό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας του Banksy από τις αρχές του ίδιου έτους, όταν ένας πίνακας αφιερωμένος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) πωλήθηκε για 20 εκατομμύρια δολάρια. Όλα τα έσοδα από την πώληση πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του NHS.

ΠΗΓΗ: Forbes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος