Ανακαλύφθηκε αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ που ήταν κρυμμένη για περισσότερο από έναν αιώνα

Ανακαλύφθηκε μια άγνωστη μέχρι σήμερα αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ακτίνων Χ. Το έργο τέχνης δείχνει τον διάσημο ζωγράφο να φοράει καπέλο με γείσο και μαντήλι στο λαιμό. Το αριστερό του αυτί, το οποίο ως γνωστόν έκοψε το 1888, είναι ευδιάκριτο.

Η αυτοπροσωπογραφία βρέθηκε πίσω από ένα άλλο έργο του Βαν Γκογκ – το «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα» (1885)- κρυμμένη κάτω από στρώματα χαρτονιού. Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε συχνά τους ίδιους καμβάδες για να εξοικονομήσει χρήματα, ζωγραφίζοντας και από τις δυο πλευρές τους.

Το έργο ανακαλύφθηκε από ειδικούς της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας και οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες αυτοπροσωπογραφίες για τις οποίες έγινε αργότερα γνωστός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στρώματα από χαρτόνι και κόλλα τοποθετήθηκαν πριν από μια έκθεση στις αρχές του 20ού αιώνα. Όπως αναφέρει το Sky news, η διαδικασία αφαίρεσης της κόλλας και του χαρτονιού θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτήσει προσεκτική δουλειά. Οι επισκέπτες της επικείμενης έκθεσης «A Taste for Impressionism» που φιλοξενείται στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το έργο με ένα ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο lightbox.

Ανακαλύφθηκε αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ που ήταν κρυμμένη για περισσότερο από έναν αιώνα
(National Galleries of Scotland)

Ένα απίστευτα σπάνιο έργο

Η καθηγήτρια Frances Fowle, ανώτερη επιμελήτρια γαλλικής τέχνης στις Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας, χαρακτηρίστηκε την ανακάλυψη «συναρπαστική».

«Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, διότι προσθέτει νέα στοιχεία σε όσα ήδη γνωρίζουμε για τη ζωή του Βαν Γκογκ», δήλωσε η Lesley Stevenson, ανώτερη συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στις Εθνικές Πινακοθήκες  της Σκωτίας.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτούμε όσον αφορά τα επόμενα βήματα, αλλά για εμάς είναι ένα ακόμη μικρό ψήγμα που μας φέρνει λίγο πιο κοντά σε έναν απίστευτο καλλιτέχνη», πρόσθεσε.

Η έκθεση με τίτλο «A Taste for Impressionism» ξεκινά στις 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος